Kaplock komt naar Breda: 'Met dit systeem wordt je jas nooit meer gestolen' | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Kaplock

Kaplock komt naar Breda: 'Met dit systeem wordt je jas nooit meer gestolen'

BREDA - Het is bijna iedereen wel eens overkomen: na een avondje stappen in Breda moet je zonder jas naar huis omdat deze gestolen is. En dat waren de Bredase Willem Pennings (25) en Dhargyäl van Oorschot (27) helemaal beu. Twee jaar geleden startten zij met het ontwikkelen van Kaplock: een versleutelde kapstok waarbij alleen jij je jas van het haakje kan halen. En volgende week vrijdag komt het systeem dan eindelijk in Breda te hangen. Bij Shots en café Nassau raak je je jas vanaf dat moment niet meer kwijt.


Ga je volgende week op stap en wil je je jas niet kwijtraken? Dan is het slim om naar Shots of café Nassau te gaan. Daar hangt vanaf volgende week vrijdag Kaplock: de beveiligde kapstok van Willem en Dhargyal. "Wat je in Breda veel ziet, is dat er in de kroegen op allerlei plaatsen haakjes voor jassen hangen. Veilig is dat absoluut niet. Je hebt in een vol café dan erg weinig zich op je jas, en hij kan probleemloos door iemand van het haakje worden gehaald", legt Joyce namens Kaplock uit. "Je hoort dan ook vaak verhalen van mensen wiens jas is verdwenen of gestolen tijdens de uitgaansnacht. Dat is waar we iets aan wilden doen."

Hoe werkt het

Kaplock is een systeem dan niet veel groter is dan een smartphone. "Het idee is dat Kaplock op iedere plek past waar nu een haakje hangt", legt Joyce uit. In het rechthoekige apparaatje kan je een muntje gooien, en dan komt de kabel die eraan zit los. Die kabel haal je door je mouw heen, en je jas hang je op het haakje dat aan het apparaat zit. "Vervolgens kun je de sleutel omdraaien en meenemen. Het systeem zit dan op slot en je jas is veilig." Het is dan dus wel zaak om die sleutel goed te bewaren. "Maar er staat wel een nummer op de sleutel. Met dat nummer kunnen de mensen van het café je altijd helpen wanneer je je sleutel kwijt bent."

Succes

Willem en Dhargyal werkten maar liefst twee jaar aan het ontwikkelen van het systeem. "In eerste instantie dachten ze dat het in een paar maanden wel zou lukken, maar het bleek toch ingewikkelder dan gedacht. Ze zijn er uiteindelijk twee jaar mee bezig geweest en hebben veel prototypes moeten maken." Het systeem wordt inmiddels al gebruik bij een studentenvereniging in Amsterdam. En vanaf volgende week is het ook in Breda terug te vinden. Bij Shots en café Nassau komen de eerste Kaplocks van Breda te hangen. "Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. De winter zit eraan te komen, dus er zullen steeds meer Bredanaars weer een jas meenemen wanneer ze uitgaan. Wij willen ervoor zorgen dat die jassen ook allemaal weer gewoon netjes mee naar huis kunnen aan het einde van de avond."

Wil je meer weten over Kaplock? Ga dan naar www.kaplock.nl.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief