De grijze schermen zijn voor een tentoonstelling in het kader van 75 jaar bevrijding.
De grijze schermen zijn voor een tentoonstelling in het kader van 75 jaar bevrijding. (Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl)

Grote metalen wanden op Kasteelplein: opbouw tentoonstelling Generaal Maczek van start

  algemeen

BREDA - Voorbijgangers keken woensdagochtend wel even raar op toen zij allerlei metalen grijze wanden op het Kasteelplein zagen. Daar is het Generaal Maczek Museum vandaag begonnen met de opbouw van een openlucht tentoonstelling. Het is een van de activiteiten waarmee Breda 75 jaar bevrijding viert. 


De bijna 400 vierkante meter grote expositie op het Kasteelplein gaat over de eerste Poolse pantserdivisie van Generaal Maczek. Aan de binnenzijde van de metalen wanden wordt verteld over het leven van de generaal, divisie en de bevrijding van Breda. 

Vanaf 12 oktober is de tentoonstelling op het Kasteelplein voor iedereen gratis te bezoeken. Tussen 09.00 en 18.00 uur wordt er door middel van audio in het Nederlands, Pools en Engels uitleg gegeven bij de expositie. Het indrukwekkende labyrint verlaat Breda weer op zondag 3 november. Daarna gaat deze nog langs andere plaatsen die door Generaal Maczek zijn bevrijd. 

75 jaar bevrijding
Breda werd in oktober 1944 door de Eerste Poolse Pantserdivisie bevrijd van de Duitsers. Dat is deze maand 75 jaar geleden. Om dat te vieren vinden er in oktober diverse activiteiten plaats om deze bijzondere gebeurtenis te herdenken.