Koning Willem-Alexander viert 75 jaar bevrijding op de Grote Markt van Breda | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Hans Colijn,

Koning Willem-Alexander viert 75 jaar bevrijding op de Grote Markt van Breda

BREDA - Koning Willem-Alexander komt op dinsdag 29 oktober naar Breda. Samen met de Poolse president Andrzej Duda bezoekt hij het graf van generaal Stanislaw Maczek. Ook zijn zij vanaf 16.00 uur op de Grote Markt voor de aankomst van de vrijheidstocht met oud-strijders en historische voertuigen. Alle Bredanaars zijn welkom om daarbij aanwezig aanwezig te zijn. 


Als eerbetoon aan de Poolse bevrijders start het officiële bezoek  van Koning Willem-Alexander en de Poolse President Andrzej Duda om 15.30 uur bij het Pools Militair Ereveld. Nabij het Maczek Memorial in aanbouw wordt in klein gezelschap en op gepaste wijze stilgestaan bij de Poolse gevallenen. Daarna bezoekt het gezelschap De Rooi Pannen, MBO- opleiding voor horeca en toerisme. Studenten van verschillende Bredase opleidingen vertellen hoe hun kijk is op vrede en vrijheid, en hoe zij daar zelf aan kunnen bijdragen. Het bezoek van Koning Willem-Alexander en President Duda eindigt ruim een uur later op de Grote Markt, waar het feest rondom de vrijheidstocht op dat moment in volle gang is. Dat wordt een viering in het teken van vrede en vrijheid met muziek, zang en dans. 

“Op 29 oktober, net als in 1944, vieren we met onze stad de vrijheid", aldus burgemeester Paul Depla. "Het is een grote eer dat zowel onze Koning als de Poolse President hierbij aanwezig zijn. Breda koestert de langdurige verbintenis die onze stad met de Polen heeft. Vanaf 16.00 uur is het publiek van harte welkom voor de feestelijke finale op de Grote Markt, dus Bredanaars Feest met ons mee op 29 oktober.” 

Bevrijding

Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Een dag later ontving generaal Maczek hiervoor uit handen van burgemeester Van Slobbe voor zijn hele divisie het Bredase ereburgerschap. In Breda zijn verschillende monumenten te vinden die de herinnering aan de bevrijding door de Polen levend houden, zoals het monument in het Wilhelminapark. De buitgemaakte Duitse Panther-tank die de Polen aan de stad schonken, staat aan de andere kant van het park. En op het militaire ereveld aan de Ettensebaan ligt, naast ruim 160 gesneuvelde Polen, ook het graf van Stanislaw Maczek. Het in aanbouw zijnde Maczek Memorial aan de Ettensebaan is bedoeld als erkenning voor de Poolse strijders en wordt ook het nieuwe onderkomen voor het Generaal Maczek Museum. 

Niet alleen op 29 oktober, maar de hele maand oktober staat Breda stil bij de langdurige verbintenis met haar bevrijders. Dit gevarieerde programma voor alle leeftijden is door Bredanaars samengesteld en wordt door ook door hen zelf georganiseerd. Kijk voor het meest actuele programma op www.welkominbreda.nl

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief