De winkels zijn ter herkennen aan een sticker op het raam.
De winkels zijn ter herkennen aan een sticker op het raam. Foto: archief BredaVandaag

Ruim 40 veelplegers krijgen verbod op winkels in Bredase binnenstad

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA - Ruim veertig veelplegers mogen voorlopig een groot deel van de Bredase winkels in de binnenstad niet meer in. Zij kregen het afgelopen jaar een collectief toegangsverbod. Nog een 59 anderen kregen een waarschuwing. 

In 2018 is het Ondernemersfonds Breda in de binnenstad begonnen met het project 'Collectieve Winkelontzegging'. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt dat een winkeldief of overlastgevende persoon een verbod kan krijgen in de winkel waar het feit plaatsvond. Als deze persoon ook bij een andere aangesloten winkel in overtreding gaat, krijgt deze persoon een collectief winkelverbod. De dief mag dan bij geen enkele van de aangesloten winkels meer binnen komen. 

Inmiddels doen bijna vijftig winkels in de binnenstad mee aan het project. Zij zijn te herkennen aan een sticker op het raam. Dit is belangrijk om onderbouwde handhaving te kunnen toepassing. Ook heeft het een sterke preventieve werking. 

Veilig
Sinds het begin van het project hebben ruim 40 veelplegers een collectief toegangsverbod ontvangen. Ook zijn er nog 59 collectieve waarschuwingen geregistreerd. Hierdoor is een grote groep van veelplegers in beeld. Dit leidt ertoe dat ondernemers, werknemers en gasten zich veiliger voel in een winkel. 

Pilot
In het voorjaar van 2017 draaide het project al een half jaar als pilot in de binnenstad. Daar deden ruim 27 ondernemers aan mee. Het project werd financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Breda en in personele zin ondersteund door de politie, beveiligingsorganisatie Trigion en het Ondernemersfonds Breda.