Afbeelding
Foto: Tom van der Put

Geweld tegen politie in West-Brabant: Grapperhaus pleit voor vaker celstaf

Door: Hanneke Marcelis Politie

BREDA - Het geweld tegen politieagenten liep dit weekend de spuigaten uit in West-Brabant. In Breda werden agenten bespuugd en uitgescholden door een verdachte die eerder iemand had overvallen in het Valkenberg. En in Roosendaal werd er met glas en vuurwerk naar agente gegooid. Korpschef Akerboom pleitte voor lokale en nationale maatregelen. En die nationale maatregelen komen er ook, als het aan minister Grapperhaus ligt. Hij pleit samen met minister Dekker in een nieuw wetsvoorstel voor altijd celstraffen geven wanneer iemand geweld tegen agenten gebruikt.

Zaterdag rukte de politie uit naar het Valkenberg nadat er daar iemand was beroofd van zijn telefoon. De verdachte kon worden ingerekend, maar gedroeg zich tijdens de rit in de politiewagen en op het bureau extreem recalcitrant. Hij beledigde agenten en spuugde er één in zijn gezicht. 

Het is slechts één van de voorbeelden van onaanvaardbaar gedrag tegen de politie in West-Brabant dit weekend. In Roosendaal vond één van de dieptepunten van het weekend plaats, daar werden agenten bekogeld met glas en vuurwerk.

Korpschef Erik Akerboom heeft geen goed woord over voor het gedrag. "Weer een weekend met buitensporig en onacceptabel uitgaansgeweld tegen collega's. Onder meer in Roosendaal en Doetinchem ging het mis tegen collega's die 'gewoon' hun werk doen. Lokale en nationale maatregelen maatregelen blijken weer eens noodzakelijk", schreef hij op Twitter.

Wetsvoorstel

Als het aan minister van justitie en veiligheid Ferd Grapperhaus ligt, komen die nationale maatregelen er ook snel. Hij heeft samen met minister Dekker een wetsvoorstel ingediend voor een uitbreiding van het taakstrafverbod. "De incidenten van afgelopen weekend zijn allang geen incidenten meer. Geweld tegen politie groeit. Volstrekt onacceptabel. Wie hulpverleners belaagt, verdient een celstraf. Altijd, gegarandeerd", schrijft Grapperhaus. Met het voorstel kan er niet langer enkel een taakstraf worden gegeven wanneer iemand geweld gebruikt tegen de politie of hulpverleners. "Politieagenten en hulpverleners komen in de uitoefening van hun taken regelmatig met geweld in aanraking. Zij hebben niet de mogelijkheid een stap terug te doen en zichzelf in veiligheid te brengen omdat hun werk juist handelend optreden vereist. Geweld tegen personen met een publieke taak vraagt om een passende reactie. Daarom zal in plaats van of in combinatie met een taakstraf, altijd een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf worden opgelegd", valt in het voorstel te lezen.

De maatregel van de ministers sluit aan bij het huidige strafrechtelijk beleid om geweldplegers tegen werknemers met een publieke taak snel en streng te straffen.