Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Extra maatregelen voor Zuidelijke Rondweg: groene tunnel en snelheid omlaag

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De werkzaamheden aan de Zuidelijke Rondweg zijn nog niet klaar. Hoewel er na de grootschalige werkzaamheden van deze zomer de komende 10 jaar geen infrastructurele wijzigingen meer nodig zijn volgens de wethouder, wordt er nog wel gewerkt aan het verhogen van de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. En daar wordt 950.000 euro voor uitgetrokken.

De gemeente gaat maatregelen nemen om de veiligheid en de leefbaarheid rond de Zuidelijke Rondweg te vergroten. De eerste maatregel is bedoeld om de Zuidelijke Rondweg en zijn omgeving te vergroenen voor zowel de omwonenden als de gebruiker. De tunnelbak ter hoogte van de Ginnekenweg wordt daarom met groen bekleed. Daarnaast wordt de haag langs de Franklin Rooseveltlaan verbeterd. Er wordt verwacht dat dit voor geluidsreductie kan zorgen.

De tweede maatregel is gericht op de verkeersveiligheid. Het wegbeeld vanaf de kruising Diaconesseweg wordt aangepast, waardoor de overgang van 70 naar 50 kilometer per uur duidelijker zichtbaar wordt. Hierdoor wordt de snelheid van het autoverkeer op de Graaf Engelbertlaan omlaag gebracht. Wat het geluidsniveau en uitstoot ten goede komt.

Kritische geluiden

Niet alle partijen in de gemeenteraad staan te springen om de maatregelen. Er waren afgelopen donderdag ook kritische geluiden. Zo vindt de SP de 'groene pleister' die nu geplakt wordt om de omwonenden van de rondweg tegemoet te komen te duur. "Deze voorstellen doen bijna niks voor de luchtkwaliteit of de geluidsoverlast, ze zijn alleen bedoeld om het mooier te maken. Daarvoor zoveel geld inzetten vindt de fractie te duur. Voor dat geld kunnen we ook andere maatregelen nemen." En GroenLinks is vooral teleurgesteld dat er geen geluidsschermen worden geplaatst. "Geluidsschermen zouden er wel moeten komen, zij geven een goede reductie van het geluid."

Ook vindt de SP de aandacht voor de Zuidelijke Rondweg onevenredig groot vergeleken met de Noordelijke Rondweg. "Over de Noordelijke rondweg wordt weinig gesproken, ook daar is afgelopen zomer een en ander aan aangepast. Ook daar is veel bewoning omheen, maar daar wordt nauwelijks iets over geschreven in de media. Het kan niet zo zijn dat je als je de media goed weet te vinden automatisch meer krijgt van de gemeente." Wethouder Adank is het daarmee eens. "Deze discussie gaat verder bij mobiliteitsvisie. Het lijkt nu op oververtegenwoordiging voor de Zuidelijke rondweg."