Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws

'Kunstenaarsdorp' Dongen centraal in nieuwe tentoonstellingen Stedelijk Museum Breda

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Wie tegenwoordig door Dongen rijdt zal er niets van merken, maar geen enkel ander dorp in de omgeving van Breda heeft zo'n rijke kunstgeschiedenis als Dongen. Het was één van de vroegste kunstenaarsdorpen in Nederland en een inspiratiebron voor Vincent van Gogh. En in het Stedelijk Museum Breda zijn sinds afgelopen zaterdag meer dan 100 werken bij elkaar gebracht die in de 19e eeuw in en rond Dongen werden gemaakt. 

Zaterdag werden in het Stedelijk Museum Breda twee tentoonstellingen officieel geopend: De Heks van Dongen en Dongen Revisited. Allebei draaien ze om het kunstenaarsdorp Dongen. 

Heks van Dongen

De naam van de tentoonstelling met ruim 100 oude werken die gemaakt zijn in en rondom dongen is vernoemd naar 'de Heks van Dongen'. De heks is eigenlijk een Een oude boerin, Pietje Verhoef, die voor de kunstenaars een geliefd model is.Ze beelden haar veelvuldig af, kromgebogen over haar handwerk, sjouwend met een takkenbos, als waarzegster of toverkol. 

Dongen Revisited

Wat heeft het werk van 'de schilders van Dongen' te maken met de wereld van vandaag? In Dongen Revisited beantwoorden tien kunstenaars deze vraag vanuit een eigen invalshoek. Ze laten zien dat de thema's uit de 19e eeuw niets aan actualiteit hebben verloren. Met werk van: Patrick van Caeckenbergh, Tessa Chaplin, Ruud van Empel, Ingeborg Entrop, Domenique Himmelsbach de Vries, Dirk Kome, Anna Lange, Abdol Motavassel, Olphaert den Otter en Marenne Welten.
 

Inspiratie Van Gogh

In de 19e eeuw reizen toonaangevende kunstenaars, onder wie August Allebé, Jozef Israëls, Max Liebermann en Suze Robertson naar het Brabantse Dongen, in de omgeving van Breda. Het dorp is nog niet aangetast door de nieuwe tijd. De schilders vinden er een omgeving die doet denken aan hun voorgangers uit de Gouden Eeuw. Dongen wordt zo een van de vroegste kunstenaarsdorpen van Nederland. 

De kunstenaars maken tekeningen en schilderijen van boerderijen, hun bewoners en de ambachtslieden. Hun werk wordt bijzonder populair en vormt een inspiratiebron voor andere kunstenaars. Vincent van Gogh ontleent het thema van 'De Aardappeleters' aan een van de Dongense schilderijen van Jozef Israëls. Speciaal voor de tentoonstelling heeft het Van Gogh Museum dit meesterwerk van Jozef Israëls uitgeleend aan Stedelijk Museum Breda.