Afbeelding
Mario Rigby

Bredase Simone rondde drie studies af in drie jaar: 'Ik houd wel van een uitdaging'

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Een universitaire studie binnen drie jaar cum laude afronden. Voor veel studenten is dat een uitdaging van formaat. Maar de Bredase Simone draait haar hand er niet voor om. Zij rondde in de afgelopen drie jaar maar liefst drie universitaire bachelors cum laude af. "Ik daag mezelf gewoon graag uit. Dan ben ik het best in vorm en het meest gemotiveerd."

Welke drie studies heb je gedaan?

Ik heb aan de Universiteit van Amsterdam mijn bachelor Filosofie en mijn bahcelor Literary cum laude afgerond. Mijn derde bachelor in Internationale Betrekkingen volgde ik aan de universiteit van Londen. 

Jij vond één studie niet ingewikkeld genoeg?

Ik ben erg breed geïnteresseerd en vond het moeilijk om maar een studie te kiezen. Dus besloot ik om drie van mijn interesses te volgen! Ik vind interdisciplinariteit belangrijk, omdat vakgebieden in de 'echte wereld' niet gescheiden zijn maar juist in elkaar overlopen.

Daarnaast wilde ik mezelf graag uitdagen. Dat is namelijk wanneer ik het best in vorm ben en wat mij het meest motiveert. Het voelt een beetje alsof je een marathon loopt, maar dan met je hersens: je traint, verbetert jezelf, wordt steeds meer efficiënt met je tijd, het draait veel om doorzetten, discipline en uithoudingsvermogen. Het geeft je ook een enorme kick wanneer je op het eind een mooie prestatie neerzet.

Had je de afgelopen drie jaar dan nog wel tijd voor andere dingen?

Ik was inderdaad behoorlijk druk met dit intensieve programma. Ik had bijvoorbeeld geen verschil tussen weekdagen en weekeinden, want ik studeerde elke dag. Examentijden overlapten vaak, waardoor die tijden best stressvol waren.

Maar mijn leven draaide niet enkel om studeren, want ik werkte in Amsterdam ook voor studentenorganisatie VoorUit. Ik woonde en werkte in de wijk Geuzenveld, in ruil voor mijn huur daar. Ik gaf veel taallessen aan vluchtelingen en vrouwen met een Midden-oosterse achtergrond in die wijk, ging bij mensen thuis op bezoek en organiseerde kinderactiviteiten. Dat was ontzettend mooi werk om te doen, heel inspirerend en het gaf me veel voldoening om mensen te helpen en les te geven. Daarnaast had ik ook gewoon een sociaal leven: ik ging naar veel concerten en festivals, deed drankjes met studiegenoten, ging naar debatavonden en andere evenementen. Ik had in mijn appartement een 'studio' ingericht waar ik veel tekende en schilderde, en ik ging bijna elke dag naar mijn yogaschool.

Soms ging ik in de weekenden terug naar Breda om familie op te zoeken. Tijdens de vakanties reisde ik veel, zoals een zomer naar Oeganda en Ethiopie om nieuwe culturen te leren kennen en te werken als vrijwilliger. 

Tekst gaat verder onder de foto


Je volgde één studie in Londen. Hoe kwam je daarbij?

Bij de University of London kun je op eigen tempo een volledige BA behalen. Je schrijft je in voor vakken, en zij sturen je de studiegidsen toe. Meestal moet je wat boeken kopen en die studiegids vertelt je wat je moet lezen, bevat opdrachten etc. Ze hebben examen centra over heel de wereld, dus ik kon eerst in Rotterdam terecht en daarna in New York. Ideaal dus als je studeren wilt combineren terwijl je reist, werkt of op andere universiteiten bezig bent! 

Je woonde ook een jaar in New York tijdens de studies. Hoe deed je dat?

Ik wist vanaf het begin dat ik een jaar naar het buitenland wilde, dus daar hield ik vanaf het begin rekening mee. Ik wilde in NYC zoveel mogelijk vrij zijn om andere interesses te ontwikkelen, zoals fotografie en creatief schrijven. Dus ik had de verplichte vakken uit het derde jaar aan de UvA al in mijn 2de jaar afgerond, en een van mijn scripties ook al in het 2de jaar geschreven. Ik moest wel nog een tweede scriptie vanuit NY schrijven, maar gelukkig kon mijn begeleider me per email ondersteunen. 

En nu? Wat zijn je toekomstdromen?

Ik doe nu een Master in Education, Globalisation and International Development. Dat gaat dus over vragen zoals: hoe maken we onderwijs eerlijker, gelijker, inclusiever en toegankelijker over heel de wereld? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen van vluchtelingen naar school gaan? Ik wil anderen inspireren om zelf ook hun passies te volgen en ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt om zich zoveel mogelijk te ontwikkelen.