Oud-bewaarder Ton Mink vertelt zijn ervaringen in de Koepelgevangenis.
Oud-bewaarder Ton Mink vertelt zijn ervaringen in de Koepelgevangenis. (Foto: Troy Gazan)

Extra kaarten beschikbaar voor première van bijzondere documentaire over de Koepel

  algemeen

BREDA - Heb jij altijd al willen weten hoe het is om te werken in de Koepelgevangenis? Dan is dit je kans. Aanstaande zaterdag gaat de bijzondere documentaire 'Binnen de Muren' in première. Daarvoor zijn nog een paar laatste kaarten beschikbaar. 

In deze documentaire worden de deuren van de voormalige koepelgevangenis geopend voor publiek. De rijke geschiedenis van het indrukwekkende gebouw wordt verteld door oud-bewaarder Ton Mink. Hij blikt samen met oud-collega's terug op een carrière van 34 jaar in de gevangenis die de vrees voor gedetineerden was.

Organisator FutureDome Events laat weten dat er zaterdag 19 oktober werd gerekend op een kleine groep gegadigde. "Inmiddels zijn er al meer dan vierhonderd toeschouwers". Daarom is de capaciteit bij zowel de voorstelling van 19.00 als die van 21.30 uur vergroot. Daardoor zijn er nog een aantal laatste tickets beschikbaar gekomen. 

Bezoekers krijgen de documentaire op een groot scherm van acht meter breed te zien. Ook krijgt iedereen een eigen koptelefoon, zodat zij het verhaal van de oud-bewaarder perfect kunnen meekrijgen. 

Over de documentaire
Ton Mink verruilde op 25-jarige leeftijd zijn leven op zee voor het leven binnen de muren van de gevangenis. Hij komt terecht in een regime van lang gestraften, waar een ernstig gebrek is aan controle door het personeel. Na twee jaar onder deze enorme spanning wordt de situatie onhoudbaar. De koepel wordt noodgedwongen leeg geruimd. Vanaf dan zijn er alleen nog maar kort gestraften. De bewaarders, zoals een bewaker in de gevangenis wordt genoemd, hebben het voor het zeggen en behouden streng de controle met de gummistok.. Al snel wordt de Koepel berucht en bekend in heel penitentiair Nederland.

In deze documentaire vertelt Mink wat hij zoal meemaakte als bewaarder in deze bijzondere gevangenis. In de teaser geeft hij een van zijn indrukken weer.  "Levenslang, vijfentwintig jaar, twintig jaar, vijftien jaar, die zo lang, die zo lang. Een man zou denken: 'verdorie zeg, wat zit hier voor een zooitje tuig achter die deur joh'. En dat was het ook gewoon."

Aanstaande zaterdag gaat de documentaire om 19.00 uur in de Koepelgevangenis in première. Daar zullen de gehele cast en crew, waaronder Ton Mink, en regisseur Troy Gazan bij aanwezig zijn. Na afloop van de voorstelling zijn zij beschikbaar voor vragen. Kijk voor meer informatie en tickets op de site van FutureDome Events

De trailer van de documentaire.