Afbeelding

Bewoners Elisabeth openhartig over de oorlog in nieuwe documentaire

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Voor de jonge generatie voelt de oorlog ver weg. Maar de ouderen die in woonzorgcentrum Elisabeth wonen hebben de oorlog veelal zelf meegemaakt. Tjerry van der Meer maakte van hun verhalen een unieke documentaire. "Voor sommige ouderen was het de eerste keer dat ze vertelden over wat ze meemaakten tijdens de oorlog", vertelt Van der Meer. De film gaat vanavond in première. 

Hoe reageer je als al je vriendjes omkomen bij een bombardement? Wat doe je als je ouderlijk huis er opeens niet meer staat en jouw moeder dood is? Hoe overleef je de oorlog als je constant gepest wordt, omdat je een Duitse moeder hebt? En hoe krijg je het als 6 jarig meisje voor elkaar om voedselbonnen te stelen? Het zijn verhalen die centraal staan in de documentaire 'Je mag nooit een mens doden'. 

"Deze verhalen worden verteld door de mensen die de tweede wereldoorlog zelf hebben meegemaakt", vertelt Tjerry van der Meer. "Allemaal woonachtig in woonzorgcentrum Elisabeth, in het centrum van Breda. Natuurlijk is het belangrijk om te herdenken dat Breda dit jaar 75 jaar geleden bevrijd is, maar waarom praten we niet over die vijf jaar ervoor toen deze oorlog daadwerkelijk uitbrak? De meeste mensen die ik heb mogen filmen waren zelf nog een kind. Zij groeiden op in de oorlog en  wisten soms niet beter. Een aantal van hen waren echter al bijna volwassen en wisten niet wat een oorlog was."

Onze ouders en grootouders

"De "jongere" generatie, heeft geen idee wat voor impact het op je heeft om een oorlog mee te maken. Ze zien wel eens een film waarin de oorlog centraal staat, maar dat is toch ver van ons bed. In dit geval gaat het om onze ouders, of grootouders. De laatste generatie die we zelf nog aan het woord kunnen laten. De meesten van hen hebben de oorlog na het verstrijken van de jaren een plekje kunnen geven. Anderen hebben er nog dagelijks last van. Zij zijn nog steeds bang wanneer ze een vliegtuig horen, hebben het weggestopt en praten er pas 75 jaar na dato over, alleen voor deze documentaire. Voor sommigen was dit alsnog een grote stap",  aldus Tjerry van der Meer.

Première

Tjerry van der Meer heeft samen met Ruud Mosies, cameraman, deze indrukwekkende documentaire gemaakt. Stichting de Plus van Surplus heeft dit mede mogelijk gemaakt. Burgemeester Depla heeft het voorwoord voor zijn rekening genomen. De 70 minuten durende film gaat vanavond om 19.45 in première in het Elisabeth. Daarna word de film nog in verschillende woonzorgcentra en basisscholen in en rond Breda vertoond.