Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Politie

Mensen zetten nog steeds voordeur 'open' voor inbrekers

Door: Amber Kuijs Politie

BREDA - Draai jij altijd de deur op slot als je weggaat? Al is het maar voor een blokje om met de hond? Volgens de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) gebeurt dit te weinig. Daardoor maken Nederlanders het inbrekers makkelijk om een kijkje te nemen in hun huis. 

Volgens de organisatie zijn er drie redenen waardoor mensen de deur als het waren 'open' zetten voor inbrekers. De eerste reden is dat eenderde van de voordeuren onvoldoende beveiligd is. In het persbericht benadrukt Coen Staal, voorzitter van NIPW, het belang van goed hang- en sluitwerk. "85 procent heeft zijn voordeur beveiligd tegen cilindertrekken door er beslag met cilindertrekbeveiliging op te monteren. Bij de overige 15 procent van de goed beveiligde voordeuren is dat weliswaar niet gedaan, maar is het met extra bijzetsloten de inbreker een stuk lastiger gemaakt. En als een inbreker een slot aantreft waar hij teveel tijd aan kwijt is, gaat hij vaak een stukje verderop zijn kans wagen."

Vergeetachtig
De tweede reden van veel inbraken is dat mensen simpelweg de deur niet op slot draaien. Uit recent onderzoek is gebleken dat tussen de 12 en 24% van de gezinsleden wel eens of vaker de deur vergeet op slot te doen. Het is dan erg makkelijk voor dieven om binnen te komen in een huis. De inbreker wurmt een plastic kaartje tussen het kozijn en de voordeur en drukt zo de dagschoot open. Staal zegt hierover: "Men is of gemakzuchtig of vergeetachtig, maar juist als men even weg is om de hond uit te laten of om een boodschapje te doen, dan wordt de voordeur vaak gewoon dichtgetrokken zonder hem op slot te draaien. Dan wordt het een fluitje van een cent voor de inbreker om zonder inbraakschade binnen te komen. Blijven opletten dus, of een zelfsluitend slot plaatsen."

Bewoonde indruk
Een andere reden waarmee het inbrekers erg makkelijk wordt gemaakt is door de indruk te geven dat je niet thuis ben. "Wanneer inbrekers weten dat je niet thuis ben, hebben ze alle tijd om hun gang te gaan. En als ze veel tijd hebben, komen ze altijd binnen." Veel bewoners vergeten om meerdere lampen aan te laten wanneer ze weggaan. Geen of slecht één lampje is niet genoeg. "Loop zelf maar eens in het donker langs de huizen in je buurt. Je ziet, ook al ben je geen inbreker, meteen wie er wel of niet thuis is. Ons advies is dus: als je 's avonds weg bent, laat dan net zoveel lichten aan als je doet wanneer je thuis bent."