Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Chinese stad schenkt paviljoen aan Breda als dank voor 10 jaar samenwerking

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Breda heeft al tien jaar een samenwerkingsverband met de Chinese stad Yangzhou. Om dat te vieren, doet de stad Breda een paviljoen cadeau. Waar dat paviljoen gaat komen, is nog niet bekend. Ook Breda had een cadeautje klaar om 10 jaar stedenband te vieren. Wij schenken een waterspeelplaats voor kinderen aan Yangzhou. Bovendien opende er gisteren een expositie in samenwerking met BredaPhoto International Talent Program in de Chinese stad.

Al 10 jaar reist gemeente Breda met delegaties van maatschappelijke partners, kennisinstellingen en lokale bedrijven af naar Yangzhou en vice versa met als doel van elkaar te leren en deuren te openen voor lokale ondernemers. "Breda is een stad met internationale ambities om een grenzeloze stad te zijn. We vinden het belangrijk om op het internationale toneel aanwezig te zijn en Breda daar te positioneren. Op dat internationale toneel wordt China steeds belangrijker. Er liggen economische kansen om bedrijven en toeristen te verleiden om naar Breda te komen voor handel met bedrijven. En om van elkaar te leren", legt burgemeester Depla uit. "Breda en Yangzhou zijn bijvoorbeeld beide historische steden. We delen daarom kennis over hoe zo'n historisch stad het beste behouden kan worden. Ook worden er gedachten uitgewisseld over economische en stedelijke ontwikkelingen, het verbeteren van de waterkwaliteit, riolering en het klimaat."

Omdat dit jaar een jubileumjaar is, kreeg het bezoek van een Bredase delegatie met onder andere burgemeester Depla aan zusterstad Yangzhou een extra feestelijk tintje. Zo deed de stad Breda een paviljoen cadeau, en geeft Breda Yangzhou een waterspeelplaats. 

Tentoonstelling

Ook word het 10-jarig jubileum gevierd met een foto-expositie. Vijf jonge fotografietalenten die deelnamen aan het bekende BredaPhoto International Talent Program tonen daarin hun werk aan de inwoners van Yangzhou. De titel van de tentoonstelling is 'mixing/ Memory', gebaseerd op het bekende gedicht van T.S. Eliot 'Het Barre Land' dat gezien wordt als één van de belangrijkste gedichten uit de 20e eeuw. De tentoonstelling is te zien van 31 oktober tot en met 12 november 2019 in het Yangzhou Culture Centre. De tentoonstelling wordt 31 oktober door de burgemeesters van beide steden officieel geopend. 

Brabant

Breda is niet de enige stad die werkt aan een band met China. Onder de noemer Brabantstad werkt Breda samen met de overige Brabantse gemeenten (B5), de waterschappen en de provincie aan internationale samenwerking en kennisdeling. Het bezoek aan China vindt deze keer ook plaats vanuit de provinciale band die Brabantstad heeft met de provincie Jiangsu. Die band bestaat maar liefst 25 jaar.