Afbeelding
Foto: Amphia

Vijftienduizend Bredanaars ontvangen uitnodiging voor grootschalig nieronderzoek

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Deze maand gaat in de regio Breda een grootschalig proefbevolkingsonderzoek van start. Vijftienduizend mensen tussen de 45 en 80 jaar ontvangen het verzoek om deel te nemen aan de Niercheck. 

1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade. Maar de helft hiervan weet dat zelf niet. En dat is een kwalijke zaak. Want chronische nierschade is onherstelbaar. Het kan leiden tot nierfalen, met dialyse of transplantatie tot gevolg. Ook hebben mensen met chronische nierschade een hoge kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.  Het is dus belangrijk om nierschade in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. En daar is de Niercheck voor. 

Het Niercheck onderzoek is een proefbevolkingsonderzoek. Met de NierCheck worden mensen met een te hoge hoeveelheid eiwit in de urine opgespoord. Bij deze mensen zal onderzocht worden of er nog andere risicofactoren voor het ontwikkelen van nier-, hart- en vaatziekten aanwezig zijn, zoals een te hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, suikerziekte en/of een verminderde nierfunctie, waarmee deze mensen nog niet bekend zijn. In totaal krijgen vijftienduizend mensen uit de regio Breda de oproep.

Minister

De resultaten van het onderzoek zullen worden opgestuurd naar de minister van Volksgezondheid. De minister kan dan een besluit nemen of een bevolkingsonderzoek naar eiwitverlies in de urine, dat nierfalen aantoont, landelijk zal worden ingevoerd.