Foto: Wesley van der Linde

Update onderwijsstaking in Breda: Stilte op zo'n veertig Bredase schoolpleinen

BREDA - Het is rustig op de schoolpleinen in Breda. In heel Nederland bleven zo'n vierduizend scholen dicht vanwege de lerarenstaking. Zo ook in Breda. De leerlingen van zo'n veertig verschillende basis-, speciaal- en middelbare scholen zijn vandaag een dagje vrij. Hun leraren staken voor minder werkdruk, voldoende collega's en een fatsoenlijk salaris. 


Normaal gesproken is het 's ochtends een drukte van jewelste op het schoolplein van de Spindel in Bavel. Maar vandaag niet. Het plein blijft leeg. En aan de gevel hangt een spandoek: Trots op onze leraren. De Spindel is één van de ruim veertig Bredase scholen waar de leraren vandaag van staken.

Waarom staken?

Voor de zomer eisten vakbonden en werkgevers een noodpakket van 420 miljoen. Dit was een eerste stap naar brede investering in het hele onderwijs. Al snel werd duidelijk dat het kabinet niet structureel extra wil investeren in onderwijs. Al stellen docenten dat dit wel nodig is om het lerarentekort aan te pakken. 

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting van volgend jaar. Daarom is er besloten om diezelfde dag een landelijke lerarenstaking te houden. Duizenden docenten zetten zich die dag in voor minder werkdruk, voldoende collega's en een fatsoenlijk salaris. "Het beeld is je waarschijnlijk bekend: politici die tijdens de debatten op hun telefoon kijken. Dus zorgen we dat onze boodschap dáár verschijnt. We kunnen niet genegeerd worden als we op dat moment hun aandacht hebben", is de gedachte van de Algemene Onderwijsbond.

460 miljoen
Door een belofte van het kabinet leek het er heel even op dat de staking niet door zou gaan. Er was een deal gemaakt dat er 460 miljoen euro naar het onderwijs zou gaan. Daarop werd de staking door de AOb afgeblazen. Maar dit was tot grote onvrede van veel mensen uit het onderwijs. Eenmalig een investering van 460 miljoen euro is namelijk niet genoeg om het probleem op te lossen, stellen de leraren. Er moet structureel geld bij. En daarom gaat de staking nu toch weer wel door.

Bredase scholen
Om die reden sluiten vandaag zo'n 4000 scholen in heel Nederland de deuren. Dat gebeurt ook in Breda. Zo'n veertig scholen van het basis-, speciaal- en voorgezet onderwijs gaan staken. Hiertussen zitten bijvoorbeeld het Onze Lieve Vrouwelyceum, Kbs De Zandberg, De Fontein en het Brederocollege. Ook uit de omliggende dorpen gaan scholen staken. Zo laten Kbs De Horizon uit Prinsenbeek, OB De Klokkebei uit Ulvenhout en De Spindel uit Bavel ook van zich horen. De leerlingen van deelnemende scholen zijn vandaag allemaal een extra dagje vrij

Protestmars
Dit keer is ervoor gekozen om níet naar het Malieveld te gaan, maar om lokale acties op te zetten. In Breda kiezen verschillende leraren ervoor om een protestmars door de stad te lopen. Om 10.00 uur lopen de Bredase docenten van het Kasteelplein naar het stadskantoor. Via Facebook werden de leraren opgeroepen om mee te lopen in de protestmars. "Laten we samen één (spreekwoordelijke) vuist maken tegen het huidige beleid", valt te lezen in de oproep. De leraren willen zichzelf kenbaar maken, politici spreken en vragen of zij hun boodschap door willen geven aan Den Haag.

Een eerdere staking van de leraren (Foto ter illustratie) 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief