Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws

Lerarenstaking in Breda rustig verlopen, onderwijsbond kondigt meer stakingen aan

Door: Bregje Kop Algemeen Uitgelicht

BREDA - Het bleef woensdagochtend stil op veel schoolpleinen in Breda. In heel Nederland gingen namelijk zo'n vierduizend leraren de straat op om hun onvrede te uitten. Ze willen minder werkdruk, voldoende collega's en een fatsoenlijk salaris. En dat zal niet de laatste keer zijn, als het aan de onderwijsbond ligt.

Een grote groep Bredase leraren verruilde woensdagochtend het klaslokaal in voor het Kasteelplein. Daar verzamelden zij zich met protestborden. Vanaf het Kasteelplein trok de protestmars vanochtend richting het stadskantoor. De leraren hebben er deze staking bewust voor gekozen om niet naar het Malieveld te gaan, maar juist van zich te laten horen in de regio waar ze werken.

Tekst gaat verder onder de video:

Voor de aanwezigen in het stadskantoor was het wel even schrikken toen rond 11.00 uur een grote menigte boze leraren het gebouw binnen kwam. Gewapend met protestborden en leuzen hoopten de leraren hun onvrede over te brengen. Ondanks de drukte, verliep het protest verder gemoedelijk.

Als het aan de AOb ligt, zal het protest van vandaag niet de laatste zijn. Als het kabinet niet met structureel geld komt voor het onderwijs, zal de AOb doorgaan met staken. Dat laten zij woensdagmiddag aan NOS weten "Dan wordt het staken net zo structureel als het lerarentekort zelf. Dit kabinet moet structureel gaan investeren in het onderwijs zodat we weer kunnen gaan werken om de werkdruk omlaag te brengen."

Handtekening scoren bij NAC

Dat de scholen leeg bleven, betekende voor andere plekken in de stad juist grote drukte. Zo kwamen honderden kinderen naar het NAC Stadion. Speciaal voor de onderwijsstaking, organiseerden Kober samen met de NAC Kidsclub een speciale voetbalochtend.

De kinderen waren vanaf 9.30 uur welkom op het plein achter vak G. Daar stonden diverse voetbalactiviteiten klaar. Maar het hoogtepunt was natuurlijk de training van de selectie én de handtekeningen die de kinderen daarna konden schoren. 

Tekst gaat verder onder de foto:

Waarom staken?
Voor de zomer eisten vakbonden en werkgevers een noodpakket van 420 miljoen. Dit was een eerste stap naar brede investering in het hele onderwijs. Al snel werd duidelijk dat het kabinet niet structureel extra wil investeren in onderwijs. Al stellen docenten dat dit wel nodig is om het lerarentekort aan te pakken. 

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting van volgend jaar. Daarom is er besloten om diezelfde dag een landelijke lerarenstaking te houden. Duizenden docenten zetten zich die dag in voor minder werkdruk, voldoende collega's en een fatsoenlijk salaris. "Het beeld is je waarschijnlijk bekend: politici die tijdens de debatten op hun telefoon kijken. Dus zorgen we dat onze boodschap dáár verschijnt. We kunnen niet genegeerd worden als we op dat moment hun aandacht hebben", is de gedachte van de Algemene Onderwijsbond.
Door een belofte van het kabinet leek het er heel even op dat de staking niet door zou gaan. Er was een deal gemaakt dat er 460 miljoen euro naar het onderwijs zou gaan. Daarop werd de staking door de AOb afgeblazen. Maar dit was tot grote onvrede van veel mensen uit het onderwijs. Eenmalig een investering van 460 miljoen euro is namelijk niet genoeg om het probleem op te lossen, stellen de leraren. Er moet structureel geld bij. En daarom ging de staking nu toch weer wel door.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding