Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Bewoners Tuinzigt krijgen weer groen in de wijk, definitief plan herinrichting bekend

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Tuinzigt gaat flink op de schop. Een achttal straten wordt heringericht, en dat zal de wijk een flinke metamorfose geven. Zo komen er meer parkeerplaatsen, meer bomen en groene hagen. Buurtbewoners werden vanaf dag één betrokken bij de plannen. Zowel tijdens inloopmomenten in de wijk als online lieten de inwoners van Tuinzigt massaal van zich horen.

Het riool in de straten van de Acaciastraat en omgeving is toe aan vervanging. Er komt een nieuw gescheiden rioolstelsel dat regenwater apart afvoert. En aangezien de straten toch al open moeten voor de werkzaamheden aan het riool, zal ook het uiterlijk van de straten zelf meteen worden aangepakt.

Samen met de buurt is zowel offline als op het digitale participatieplatform PlanBreda.nl gespard over hoe hun straat eruit zou moeten komen te zien. Naast fysiek samenkomen met de buurtbewoners waarbij men zich verzamelde onder een gezellige partytent, is ook het digitale platform ingezet voor het delen van plattegronden, 3D-beelden en het ophalen van ieders reactie daarop. De 3D-beelden kon men vervolgens live bewonderen met een VR-bril, om zo een bijna realistisch beeld te krijgen van de nieuw ingerichte straat. "Die combinatie heeft enorm goed gewerkt. De partytenten trokken veel bekijks, omdat bewoners er laagdrempelig even langs konden lopen. Daardoor kregen we veel reacties op de plannen waarmee we aan de slag konden. Maar ook het online gedeelte wierp haar vruchten af. Mensen die geen zin hebben om naar een bijeenkomst te komen, of die geen tijd hadden om langs de partytent te lopen, konden zo toch hun mening geven", aldus een woordvoerder van de gemeente. Dat niet álle reacties positief waren, geeft ze eerlijk toe. "Vooral online waren de reacties af en toe scherp. Maar ik geloof erin dat we nu een plan hebben liggen waar het overgrote deel van de wijk tevreden over is." 

Buurtbewoner

Buurtbewoner Wendy is enorm te spreken over de samenwerking tussen gemeente en bewoners. "Ik ben vanaf moment één betrokken geweest. Ik woon in de wijk, en wilde mijn mening kunnen geven over de veranderingen." Ze gingen langs bij de inloopavonden, bij de partytenten en gaf haar mening online. "Zo heb ik ook echt wat dingen aan de plannen kunnen veranderen. Ze waren bijvoorbeeld van plan om bij mijn straat een boom op de hoek te zetten. Dat vind ik mooi, maar niet als daar gras omheen komt. Dan zien mensen het als een hondenuitlaatplek. Toen is het gras in de plannen veranderd naar laag struikgewas", legt ze uit. Ook de verplaatsing van de ondergrondse containers is dankzij inspraak van de bewoners aangepast. "Het is fijn om te zien dat we zo echt invloed konden uitoefenen."

Plannen

Het project Acaciastraat en omgeving betreft een achttal straten in het zuid-westen van Tuinzigt, te weten: Plataanstraat (deel Cypresstraat - Olmstraat), Cypresstraat, Acaciastraat (deel Tuinzigtlaan - Cypresstraat), Lariksstraat, Lavendelstraat, Oleanderstraat, Kamperfoeliestraat en Magnoliastraat (deel Tuinzigtlaan – Lariksstraat). De grootste veranderingen zijn de toevoeging van veel groen, en extra parkeerplaatsen. Ook zijn er veel verkeersremmende maatregelen getroffen, die de snelheid van auto's in de wijk moeten verlagen. Nu de plannen definitief zijn worden ze voorgelegd aan het college. Na akkoord worden de werkzaamheden verder uitgewerkt en aanbesteed. Naar schatting zal in het tweede kwartaal van 2020 worden gestart met herinrichting van de straten in Tuinzigt. 

Met een VR-bril zie je precies hoe de wijk eruit komt te zien. Zo zal het grasveld verdwijnen en plaatsen maken voor parkeerplaatsen. En op de hoek van de straat komt een boom te staan.