Afbeelding

De tijd van donkere herfstdagen: wat zijn de regels voor autoverlichting ook alweer?

Door: Amber Kuijs Politie

BREDA - De tijd van donkere en grauwe herfstdagen is weer aangebroken. Overdag kan het ineens schemerig zijn of het is zo mistig dat je geen hand voor ogen ziet. Wat voor autoverlichting moet je dan gebruiken. Wij zetten de regels voor je op een rij. 

Dimlicht
Door overdag een dimlicht te gebruiken zorgen automobilisten dat ze goed zichtbaar zijn. Dit licht mag dan ook altijd aan. Wanneer de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan. 

Groot licht
Groot licht mag in het donker gebruikt worden, mits er geen tegenligger aankomt. Daaronder worden ook fietsers verstaan. Als de bestuurder vlak achter een ander voertuig zit, is groot licht ook verboden. 

Mistlicht
Aan de voorkant mag mistlicht alleen gebruikt worden als mist, sneeuwval of regen zorgen voor heel slecht zicht. Het mistachterlicht mag alleen gebruikt worden als het zich minder is bij 50 meter. Dit geldt bij mist of sneeuw, niet bij zwarer regen. 

Dagrijlicht
Er zijn auto's die speciale dagrijlichten hebben. Deze lichten zorgen ervoor dat de auto overdag beter zichtbaar is. Daarom mogen deze bij goed zicht altijd gebruikt worden.

Achterlicht
De achterlichten moeten altijd samen branden met groot-, dim-, dagrij- of mistlicht. 

Controleer de verlichting regelmatig
Door verkeer gebruik van verlichting kan een automobilist een boete krijgen. Als er verkeerde verlichting op de auto zit, dan kan het voertuig afgekeurd worden bij de apk. Daarom is het handig om eens per maand de autoverlichting te controleren.