Breda vervangt vaal regenboogpad Valkenberg met regenboogbank | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Gemeente Breda
Uitgelicht

Breda vervangt vaal regenboogpad Valkenberg met regenboogbank

BREDA - Het regenboogpad in het Valkenberg heeft haar beste tijd gehad. De kleuren zijn vaal geworden en stralen niet meer als toen het pad net nieuw was. De gemeente Breda beloofde al langer met een alternatief te komen, en dat is vandaag bekend gemaakt: er komt een regenboogbank in het park te staan. En ook in de nieuwe culturele markthal Nieuwe Veste komt een Blind Wall met als onderwerp inclusiviteit. 


Breda zocht al langere tijd naar een goede plek om de boodschap van inclusiviteit te verkondigen. Het regenboogpad in het park was natuurlijk één van de plekken waar Breda duidelijk maakte dat in de stad iedereen zichzelf mag zijn. Maar dat pad is inmiddels vervaagd. Dus een blijvend alternatief is nodig. In plaats van één, komen er twee.

In het park zal een regenboogbank het regenboogpad gaan vervangen. "Het moet duidelijk zijn dat Breda zich hard maakt voor de sociale acceptatie van LHBTI's. In een regenbooggemeente als Breda mag een regenbooguiting in de openbare ruimte dan ook niet ontbreken", laat de gemeente weten. Een bankje is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar de gastvrijheid van Breda zichtbaar wordt. Deze winter wordt met betrokkenen bepaald hoe er uitvoering wordt geven aan de bank (denk hierbij aan zaken als precieze locatie, ontwerp en onderhoud). Naar verwachting kunnen bezoekers van het park in het voorjaar neerstrijken op Breda's nieuwe regenboogbank. 

Blind Wall

Naast de bank in het park, zal Breda ook een Blind Wall rondom het thema inclusiviteit krijgen. De zoektocht naar een alternatieve plek voor een duurzame uiting van inclusiviteit bracht de samenwerkende partners bij de onlangs vernieuwde Nieuwe Veste. Blind Walls Gallery en Stichting Bo, die artistieke en inhoudelijke invulling gaan geven aan de muurschildering, zijn enthousiast. 

"Blind Walls Gallery heeft al veel verhalen over het verleden van de stad zichtbaar gemaakt. Om nu een schildering te inspireren op het heden en de manier waarop we in Breda met elkaar omgaan, is een mooie volgende stap in onze ambitie om een icoon van de stad te worden," zegt Dennis Elbers van Blind Walls Gallery.  Ook Stichting Bo kijkt uit naar de komst: "Een Blind Wall spreekt tot de verbeelding, geeft de mogelijkheid tot meerdere interpretaties van diversiteit, en is ook nog eens gelokaliseerd op een prachtige plek in onze stad. Als stad moeten we aan alle mensen van onze samenleving laten zien dat wie je ook bent, je in Breda meer dan welkom bent. Of je nou een deel van jezelf nog aan het ontdekken bent, of dat je jezelf al als uniek persoon wilt delen en vieren met de stad. De Blind Wall representeert jou en onze diverse samenleving." 

Wie de artiest is en wat er op de Blind Wall komt, blijft nog even een verassing. 

Trots

Wethouder Miriam Haagh is trots op beide initiatieven. "Dit is weer zo'n mooi voorbeeld van dat er hele mooie dingen kunnen gebeuren als we in Breda de handen ineen slaan. We maken ons sterk voor het gedachtegoed dat iedereen hier gewoon mag zijn wie die wil zijn. Op twee hele bijzondere locaties in de stad, voor zowel de eigen Bredanaars als de bezoekers van onze stad wordt het belang van inclusiviteit vertaald in al die prachtige kleuren van de regenboog. Daar ben ik echt supertrots op!" 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief