De 17 maanden oude Floor de Zwart is de eerste patiënt die aankomt bij het nieuwe ziekenhuis.
De 17 maanden oude Floor de Zwart is de eerste patiënt die aankomt bij het nieuwe ziekenhuis. (Foto: Robbert Temmen)

Amphia neemt intrek in nieuwbouw: eerste patiënt aangekomen bij Molengracht

BREDA - Het moment is dan eindelijk daar. Het Amphia neemt vanaf vandaag het nieuwe ziekenhuis op de locatie Molengracht in gebruik. De verhuizing van 362 patiënten is vrijdagochtend een grote logistieke operatie. Rond 09.15 uur zijn de eerste patiënten succesvol vanaf Langendijk bij het nieuwe ziekenhuis aangekomen. 


Om 09.00 uur is de eerste aangepaste wagen voor vier patiënten onder politiebegeleiding vertrokken vanaf locatie Langendijk. Om 09.15 uur heeft Olof Suttorp, voorzitter van de raad van bestuur van het Amphia Ziekenhuis, de eerste patiënt met een bloemetje ontvangen. Het is de zeventien maanden oude Floor de Zwart. Vader Nick is meegegaan in de speciale vrachtwagen waarin Floor met bed en al in is verhuisd. Een hele ervaring voor het duo. De jonge patiënt werd opgenomen met een ontsteking in haar voet. Door de komst van Floor is het ziekenhuis nu officieel in gebruik. 

Vanuit de Langendijk moeten 44 patiënten worden verhuisd. In eerste instantie zou dit aantal groter zijn, maar veel patiënten met een betere toestand zijn ontslagen uit het ziekenhuis. De wagens, die iedere vijftien minuten vertrekken, rijden allemaal dezelfde route: vanaf de locatie aan de Langendijk gaan ze over de zuidelijke rondweg, via Fatimaplein naar de Generaal Mazcekstraat, om zo via de Korte Ploegstraat, Eggestraat en De la Reijweg te arriveren bij de locatie Molengracht. Op de route staan verkeersregelaars op de kruispunten en houden agenten de boel in de gaten. De 318 andere patiënten komen vanuit het oude gebouw van Molengracht. Zij worden grotendeels via de kelder van het huidige ziekenhuis, ook wel de 'Aorta' genoemd, naar het nieuwe gebouw gereden.  

Het is druk bij het ziekenhuis, maar de verhuizing oogt gestructureerd te verlopen. Projectleider Gerard Jacobs vertelt dat hij tevreden is. "Om negen uur zijn we met de eerste wagen gaan rijden. Zeventien minuten later is deze aangekomen bij het Molengracht. We lopen mooi op schema, dus daar ben ik trots op en tevreden mee. De operatie lijkt op rolletjes te verlopen."

Om dit voor elkaar te krijgen zijn er vrijdag 80 verhuizers, ruim 100 vrijwilligers, 5 motoragenten en 35 verkeersregelaars ingezet. Deze hebben allemaal een eigen taak gekregen waar niet vanaf geweken mag worden. "Op een dag als vandaag zijn er duizenden verhuisbewegingen. Het is niet alleen een patiënt van A naar B brengen, maar ook het vervoer gereed maken. Gelukkig heb ik zojuist een telefoontje gehad dat er geen files zijn op de A16 en A58. Als dat wel zo was, zou dat voor problemen voor ons kunnen zorgen. "

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief