Tientallen scholieren voor de deur bij de Graanbeurs, rond 22.00 uur.
Tientallen scholieren voor de deur bij de Graanbeurs, rond 22.00 uur. Foto: BredaVandaag

Metamorfose voor SGB Gala: nieuwe naam, andere dag én alcohol

Door: Amber Kuijs Algemeen

BREDA - Op last van de burgemeester werd het Scholieren Gala Breda (SGB) vorig jaar december bij de Graanbeurs vroegtijdig beëindigd. Daarna volgde gesprekken tussen de organisatie, de gemeente en middelbare scholen. Die zijn tot de conclusie gekomen dat het volgende feest, in februari 2020, in het weekend plaatsvindt. Ook verandert de naam naar 'Het Gala' en mag er weer alcohol geschonken worden. 

Al tien jaar lang geeft de onafhankelijke organisatie SGB een gala op een maandagavond in december. Jarenlang ging dat goed, tot vorig jaar. De deuren van het feest werden om 22.00 uur gesloten, waarna tientallen bezoekers begonnen te dringen bij de ingang. De politie moest hier aan te pas komen en veel jongeren liepen verwondingen op. Daarom besloot burgemeester Paul Depla het feest vroegtijdig te beëindigen.

Veranderingen
Een gesprek volgde, waarna de gemeente SGB en de Graanbeurs groen licht gaf voor een herkansing in april. Dit moest dan wel alcoholvrij. Het gesprek tussen de gemeente en SGB werd voorgezet en ook middelbare scholen werden erbij betrokken. Daar zijn meerdere veranderingen ten opzichte van het gala uit voort gekomen. Het feest krijgt voortaan de naam 'Het Gala', om zo de onafhankelijkheid van het feest te benadrukken. 

Daarnaast geeft de organisatie gehoor aan de vraag van de gemeente en scholen om het feest niet meer op maandag te houden. Het eerstvolgende gala is dan ook verplaatst van de eerste maandag van december naar vrijdag 7 februari in De Avenue. Zo ondervinden de scholieren en middelbare scholen de volgende dag geen hinder meer. Om ervoor te zorgen dat er geen perikelen zoals vorig jaar meer gebeuren, zullen er sfeerbeheerders aanwezig zijn. Om ouders tegemoet te komen eindigt het feest voortaan om 02.00 uur. 

Alcoholbeleid
De voorwaarde voor de herkansing die in april plaatsvond was dat het feest alcoholvrij zou zijn. Daar heeft de organisatie zich aan gehouden, maar volgende editie mag er toch weer alcohol geschonken worden. Jongeren die al beschonken aankomen bij het feest, worden door de beveiliging aan de deur geweigerd. Alle bezoekers van 18 jaar of ouder krijgen bij vertoning van een geldig ID-bewijs een 18+-bandje. Om te voorkomen dat deze mensen drank voor minderjarigen gaan halen, mogen zij maar één alcoholisch drankje per keer aan de bar halen. 

Minderjarigen die worden betrapt met alcohol krijgen de eerste keer een waarschuwing. Houden ze zich daar niet aan? Dan worden zij van het feest verwijderd en riskeren zij een boete. SGB laat in het persbericht weten blij te zijn dat er alcohol geschonken mag worden. "Dat moet ook gewoon kunnen, vinden wij. Samen met de Avenue en de beveiligers hebben we daar goede afspraken over gemaakt, net als op ieder ander gala. Net als alle andere betrokken partijen zullen we het NIX18-beleid strikt naleven."