Foto: Archief

Doorrijder Hamdijk hoort 9 maanden cel en maximale rijontzegging tegen zich eisen

BREDA - De rechtbank heeft de 28-jarige man, die eerder dit jaar een ongeval veroorzaakte op de Hamdijk en daarna doorreed, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan twee voorwaardelijk. Ook kreeg de man de maximale rijontzegging van vijf jaar opgelegd. 


De rechtbank in Breda veroordeelde vandaag een 28-jarige man uit Breda tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, wegens het veroorzaken van een ongeval in Breda. Daarnaast kreeg de man de maximale rijontzegging van 5 jaar opgelegd. In de zaak vond ook mediation plaats tussen de verdachte en de familie van het slachtoffer. De rechtbank noemt het 'bewonderenswaardig' dat het slachtoffer en haar dochter dit traject volgden en positief dat verdachte hieraan mee werkte. Op de hoogte van de straf heeft dat echter geen effect.

Meerdere overtredingen

De officier van justitie had een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan twee voorwaardelijk, geëist; De rechtbank ging hierin mee. Bij het bepalen van de hoogte van de straf hield de rechtbank in het nadeel van de verdachte rekening met zijn strafblad. De man heeft namelijk meerdere overtredingen van de Wegenverkeerswet op zijn naam staan. Daarnaast is hij betrokken geweest bij verkeersincidenten die zich zeer kort voor 28 april voordeden.


Mediation

Bijna meteen nadat verdachte zich bij de politie had gemeld in verband met het ongeval, gaf hij aan graag met het slachtoffer in contact te komen. De familie wilde dat eerst niet. Omdat de dochter van het slachtoffer met vragen bleef zitten waar alleen de verdachte antwoord op kon geven, stemde zij na de regiezitting toch in met mediation.

Na het mediationgesprek wilde ook het slachtoffer in contact komen met de verdachte. Ze bezocht hem in het huis van bewaring. De ontmoetingen tussen verdachte en het slachtoffer en haar dochter zorgden voor een positieve uitkomst. Wat precies tijdens het mediationgesprek is besproken, is geheim en vertrouwelijk. De dochter van het slachtoffer vertelde er wel over in haar slachtofferverklaring. Daaruit bleek dat de verdachte oprecht spijt heeft betuigd en zijn excuses heeft aangeboden aan het slachtoffer en haar familie. Het slachtoffer heeft verdachte vergeven.

Ongeval 

Het ongeval vond plaats op 28 april van dit jaar aan de Hamdijk. De verdachte nam de bocht te ruim en reed daardoor een vrouw van 79 jaar aan. De vrouw raakte daarbij zwaargewond. Na de aanrijding reed de verdachte door. Tien dagen na het ongeval meldde de verdachte zich pas bij de politie. 

FOTOSERIES 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief