Een deel van het team van Rocking Up X-mas Breda
Een deel van het team van Rocking Up X-mas Breda Foto: Marjan Sins

Bijzondere verrassingsactie komt van de grond in Breda: 'Iedereen verdient een mooie Kerst'

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Een heerlijk kerstdiner. Voor veel Bredanaars is het waarschijnlijk één van de hoogtepunten van het kerstfeest. Maar voor anderen is zo'n maaltijd helemaal niet zo vanzelfsprekend. Net zoals cadeautjes onder de kerstboom dat ook niet zijn. Speciaal voor hen maakt het initiatief Rocking Up X-Mas in verschillende gemeenten bijzondere kerstpakketten met een maaltijd én cadeaus. En dankzij vijf gemotiveerde Bredanaars, gebeurt dat dit jaar ook in Breda.

Iets doen voor anderen tijdens Kerstmis. Met dat idee in Rocking Up X-Mas ooit begonnen. In 2013 hielpen initiatiefnemers Thijs Lindhout en Sidney Brouwer voor de eerste keer zes gezinnen aan een bijzonder kerstpakket. En sindsdien is het initiatief ieder jaar minimaal twee keer zo groot geworden. Het tweede jaar kregen 36 gezinnen een pakket. Het vierde jaar waren het er 125. En tijdens de editie van afgelopen jaar waren het er 500. Het doel voor 2019 is dus duidelijk: 1000 gezinnen een fijne kerst bezorgen met behulp van een luxe kerstpakket.

Breda

In Breda kwam Rocking Up X-Mas eerder nog niet van de grond. Maar dit jaar hebben vijf Bredanaars zich erin vastgebeten om vijftig Bredase mensen en gezinnen een fijne kerst te bezorgen. De actie wordt in onze stad gecoördineerd door Dominique. "Iedereen verdient een fijne kerst. Een kerst met lekker eten, kaarsjes, cadeautjes die persoonlijk uitgezocht zijn en leuke uitjes om in de vakantie te gaan doen." En dat vinden gelukkig veel Bredanaars. Want de steun voor de actie is enorm. "Het is fantastisch om te zien hoeveel mensen en bedrijven deze actie een warm hart toedragen. Er wordt gedoneerd, meegedacht en van alles beschikbaar gesteld; echt supergaaf! Ik heb samen met mijn team, bestaande uit Anouk, Jorn, Renate en Christiaan, al heel wat kerstengelen gesproken, gebeld, geappt en gemaild. Geluk is zoveel mooier als je het deelt. Het wordt een prachtige actie", aldus Dominique.

Pakketten

Tot nu toe lopen de voorbereidingen bijzonder goed, vertelt Jorn. "De pakketten met de diners krijgen we vanuit de organisatie. Die worden betaald met de donaties die gedaan worden aan het initiatief." Vervolgens is het aan de lokale vrijwilligers zelf om de pakketten verder compleet te maken. "We hebben oproepen gedaan voor speelgoed. Maar ook aan bedrijven gevraagd om een mooi cadeau te sponsoren. Dat loopt eigenlijk al van begin af aan geweldig. Iedereen vindt het een mooi idee, en draagt er graag aan bij." En ook om vrijwilligers zit het Bredase deel van Rocking Up X-mas niet verlegen. "Het is echt geweldig om te merken hoe het leeft."

Samenwerking

Met Rocking Up X-Mas worden mensen en gezinnen geholpen die het moeilijk hebben. Daarom werkt Rocking Up X-mas samen met verschillende organisaties en instanties in Breda. "Via hun krijgen wij de adressen van mensen die zo'n steuntje in de rug goed kunnen gebruiken", vertelt Jorn. "En door die samenwerking blijft het pakket ook echt een verrassing. In totaal gaan we in Breda bij 50 mensen en gezinnen langs. Dat is natuurlijk best een spannend moment. Want die mensen weten van niets, en zien het niet aankomen. Ik denk dat dat heel bijzonder wordt om mee te maken."

Wil jij ook bijdragen aan Rocking Up X-Mas? Doneren is mogelijk via www.rockingupxmas.nl.