De werkzaamheden aan de Claudius Prinsenlaan zijn in volle gang.
De werkzaamheden aan de Claudius Prinsenlaan zijn in volle gang. Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl

Vergroening Claudius Prinsenlaan van start: geen hagen meer en nieuwe bomen

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Hoveniersbedrijf Donker Groen is begonnen met de uitvoering van de eerste werkzaamheden om een deel van de Claudius Prinsenlaan - het stuk voor het stadskantoor - te vergroenen. Donker Design werd in maart met het ontwerp ‘Green Lane Breda’ tweede in een  door Breda uitgeschreven prijsvraag voor de vergroening van het gebied rond het stadskantoor. 

De huidige Paardenkastanjes hebben een slechte conditie en geen goede groeiplaats. Daarom worden ze weggehaald en vervangen door een zuilvormige iep, lijsterbes, krentenboompjes, lindes, sierkers, valse christusdoorn en rode esdoorn. Daarnaast komen er bloembollen tussen de bomen.

Bij de keuze van de bomen is ook rekening gehouden met het veranderende klimaat. Er zijn soorten gekozen die relatief veel droogte kunnen verdragen en geen moeite hebben met de hogere temperaturen in de stad. Eind deze week worden, als de weersomstandigheden dat toelaten, de eerste bomen en bloembollen geplant. Ook de middenbermen krijgen een diversiteit aan groene beplanting. Daarvoor verdwijnen de haagbeuken. De nieuwe planten dragen bij aan biodiversiteit, zijn een goede plek voor insecten, vogels en vlinders en vangen fijnstof af.

De huidige beplanting wordt vandaag weggehaald. (Tekst gaat verder na foto)

Stad in een park

“Het ontwerp ‘Green Lane Breda’ sluit naadloos aan op de ambitie van de gemeente Breda om in 2030 de eerste Europese stad in een groen park te zijn. In het voorjaar zal de Claudius Prinsenlaan vol staan met bloeiende bomen, vaste planten en bloembollen", vertelt wethouder Paul de Beer. "Goed voor de biodiversiteit, het opvangen en infiltreren van regenwater en het tegengaan van hittestress. Binnen het project ‘Green Lane Breda’ kwamen creativiteit, lokale kennis en vakinhoudelijke kennis in korte tijd mooi samen in een win-win resultaat.”

Winnaar

De winnaar van de prijsvraag van de gemeente was Vogeltorens. De bedoeling is dat er groene torens gebouwd worden rondom het stadskantoor die een geschikte leefomgeving bieden voor vogels. Uit gaten in de bestrating steken torens naar boven die begroeid zijn met klimplanten. Het wekt de indruk dat de natuur er 'explosief' doorheen groeit. Het idee kwam van Hendrike Huijsmans beeldende kunst, Foppe 3D en STROOM architecten. Dat project wordt ook uitgevoerd.