Afbeelding
Foto: Politie Nederland

Vijf mannen aangehouden in onderzoek naar dodelijke drugsorganisatie

Door: Hanneke Marcelis Politie

BREDA - De politie heeft vandaag vier mannen aangehouden die verdacht worden van deelname aan een criminele drugsorganisatie. Het gaat om een organisatie die zich bezig houdt met de grootschalige productie en handel in synthetische drugs, en die ook achter het drugslab zit waar in januari drie doden werden gevonden. De mannen werden aangehouden bij invallen in Breda, Culemborg, Tiel en Geffen. Ook werd de 18-jarige zoon van één van de verdachten aangehouden, omdat hij zich verzette bij de arrestatie van zijn vader.

Door uitgebreid en intensief rechercheonderzoek kregen politie en Openbaar Ministerie ongeveer een jaar geleden zicht op een criminele drugsorganisatie die zich onder meer bezig zou houden met het produceren van synthetische drugs. Dit gebeurde in drugslabs die werden ontdekt in Hechtel-Eksel (B) en Esch. Ook werd een opslaglocatie in Rilland opgerold. Er waren in dat onderzoek al twaalf mensen aangehouden.

Dodelijk

Op dinsdag 29 januari 2019 werd in Hechtel-Eksel (B) een drugslab met drie dode mannen aangetroffen die daar vermoedelijk als laborant aan het werk waren geweest. Het drietal had kennelijk teveel koolmonoxide binnengekregen dat hen fataal was geworden. De slachtoffers 22, 23 en 25 jaar kwamen uit Eindhoven en Valkenswaard. Het drugslab was een onderdeel van een grote criminele drugsorganisatie. Een paar maanden later werd er ook een groot drugslab aangetroffen in een woning in Esch. Daar stond onder meer een 1000 liter ketel. Ook lag er drugsafval van MDMA vervaardiging. En in een schuur bij een woning in Rilland trof de politie op vrijdag 19 juli 2019 een opslag voor een drugslab aan.

Er werden inmiddels al twaalf mensen aangehouden in het onderzoek. Daar kwamen er vandaag weer vijf bij. Naast de aanhoudingen van de verdachten, worden vier woningen en drie auto- en garagebedrijven doorzocht. Tijdens de doorzoekingen worden specialisten ingezet om verdovende middelen op te sporen. Bij een van die bedrijven is inmiddels amfetamine aangetroffen.