Dé kerstshow van de Oranjeboomstraat is terug: 'Het is nogal een idiote hobby van ons' | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Ronald en Marie-Jose
Ronald en Marie-Jose (Foto: Camiel Beekers)

Dé kerstshow van de Oranjeboomstraat is terug: 'Het is nogal een idiote hobby van ons'

BREDA - Een 'idiote hobby', zo noemen Marie-José van Ginneken en Ronald Nijhuis hun kersttuin. Sinds 2013 is er ieder jaar rond kerst een ware lichtshow te zien aan de Oranjeboomstraat 314. Ook dit jaar heeft het echtpaar weer alles uit de kast gehaald om een mooie show neer te kunnen zetten.


Wanneer je door de Oranjeboomstraat rijdt, valt de tuin van Marie-José en Ronald direct op. Voor het huis staat een grote installatie in de vorm van een kerstboom. Daarnaast ligt verspreid door de tuin bedrading, die naar de verschillende kerstbomen en zelfgemaakte installaties leidt. Het huis zelf is ook flink onder handen genomen. De kozijnen zijn versierd met dennentakken en grote rode kerstballen. Alles in de tuin is aan de kerst gerelateerd. "Dit is altijd al een droom van mij geweest", vertelt Marie-José. In Nederland komt dit volgens het echtpaar niet veel voor. "Dit is echt Amerikaans."

Toen de familie in 2013 in de Oranjeboomstraat kwam wonen, wist Marie-José gelijk wat ze met de grote voortuin konden doen. "Alleen waar begin je. Er is niemand aan wie we het konden vragen, want niemand heeft zo'n kersttuin." Het stel is zich daarom gaan verdiepen in de wereld van de kersttuinen. "Wij hebben de makkelijkste software uitgekozen en toen ben ik de lichtjes gaan instellen, oftewel programmeren. Het duurde wel even voordat je dat snapt. Maar door de hulp van Amerikaanse sites en forums ben ik een heel eind gekomen."

Tekst gaat verder onder de foto:

." 

Uitbreiding

Al vanaf 2013 breiden Nijhuis en Marie-José ieder jaar de kersttuin uit. Het hele jaar door zijn ze bezig met het voorbereiden voor het kerstfeest. "Zelfs op vakantie in mei, zit ik met dertig graden te programmeren", vertelt Van Ginneken. "Mensen denken dan echt dat wij niet sporen, maar ik zie het als een hobby. Ik had ook kunnen gaan breien, alleen dat past niet bij mij."

Volgens Ronald zijn al de benodigdheden niet in Nederland te krijgen. "Dat hebben we allemaal uit Amerika gehaald." Van deze benodigdheden knutselt Ronald zelf de attributen voor de kersttuin. "We krijgen vaak de vraag van bezoekers waar ze de versieringen kunnen kopen, maar alles wat je hier ziet is handgemaakt."

Er is een duidelijke taakverdeling. Ronald is als oud bouwvakker de handige in het huis. Hij bouwt de kersttuin op en is druk bezig met de technische kant. Marie-José kan haar creativiteit goed kwijt in het programmeren van de kerstshows. "Je moet dit echt samen doen, anders werkt het niet."

De show wordt ieder jaar druk bezocht. "Met name het weekend voor kerst, dan staan er hier honderden mensen in de straat en staat de handhaving het verkeer te regelen", vertelt Ronald.
Dit jaar zal er vanaf 10 december tot 31 december iedere avond een kerstshow zijn van 19.30 uur tot 20.00 uur. Daar kijken Marie-José en Ronald dan ook naar uit. "We zijn trots als de show eenmaal aan het draaien is en iedereen staat te glunderen, daar doen we het voor."

Verhaal door Camiel Beekers

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief