Voor de dorstige reiziger: NS en Brabant Water plaatsen gratis watertap op Station | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Het tappunt staat aan de Belcrumzijde van het station.
Het tappunt staat aan de Belcrumzijde van het station. (Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl)

Voor de dorstige reiziger: NS en Brabant Water plaatsen gratis watertap op Station

BREDA - Misschien heb je 'm al wel gespot, het geelblauwe watertappunt voor de trap van het station aan de Belcrumzijde. De NS en Brabant Water plaatste de voorziening daar vorige week om het drinken van kraanwater te stimuleren en bij te dragen aan het verminderen van zwerfafval.  


Vorige week werd vlak voor het weekend het drinkwatertappunt aan de Belcrumzijde van het station geplaatst. In een artikel op NS.nl staat dat er bewust voor het voorplein is gekozen. Daar zou de bereikbaarheid het grootst zijn.

Inmiddels stroomt er ook echt drinkwater uit de tap en dat willen de bedrijven vieren. "We hebben het waterpunt ruim van tevoren geplaatst, zodat we konden kijken of alles naar behoren werkt. Nu dat zo is kan het waterpunt officieel in gebruik worden genomen", aldus een woordvoerder van Brabant Water. Aanstaande vrijdagmiddag wordt de drinkvoorziening officieel geopend door de NS en het waterschap.

Gratis water halen kan nu aan de Belcrumzijde van het station. (Tekst gaat verder na foto)

Milieu
Het watertappunt op een station is geen unicum. In 2018 maakte de NS bekend ruim drie miljoen te gaan investeren in de tappunten. De Nederlandse Spoorwegen wilde dan ook voor het einde van 2019 op minimaal tweehonderd stations zo'n punt hebben. Dat is gelukt. Met het tappunt in Breda kwam de teller op 200. Zo kan zeker 90% van alle treinreizigers op een station zijn fles water vullen. 

Met dit initiatief wil de NS het drinken van kraanwater stimuleren. Daarmee wordt ook direct bijgedragen aan het verminderen van zwerfafval. "Wij merken dat de vraag naar gratis kraanwater om eigen flesjes te vullen toeneemt. Wij spelen hier graag op in want het drinken van kraanwater is gezond én milieuvriendelijk", aldus Carola Wijdoogen, directeur Duurzaam Ondernemen, op de site van NS. "Met de drinkwaterpunten hopen we het aantal plastic flessen dat bij het afval belandt te verminderen."

Om dit initiatief te realiseren heeft de NS in Breda de handen ineengeslagen met Brabant Water. Laatstgenoemde houdt zich al langere tijd bezig om in Brabant meer openbare drinkwatertappunten te creëren. Het waterschap vindt dat kraanwater eenvoudig beschikbaar moet zijn, ook in de openbare ruimte. Daarnaast dragen zij ook graag bij aan de vermindering van afval. In Breda staan er inmiddels 46 van deze watertappunten van Brabant Water. 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief