Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl

Breda kan door met bouwen: PFAS-norm verder verruimd

Door: Hanneke Marcelis Economie

BREDA - Er kan weer grond worden verzet in Breda. De PFAS-norm wordt in Brabant verhoogd. En daardoor kunnen projecten die tot nu toe stillagen, weer opgepakt worden. Wethouder Paul de Beer is blij. De gemeente voelde veel druk omdat de bouw van woningen in de stad broodnodig is.

De PFAS-norm wordt in Brabant verder verruimd. In november zorgde de minister al voor een landelijke verhoging van de norm van 0,1 naar 0,8 microgram. En daar doet de provincie nu een schepje bovenop. De norm wordt verruimd tot 0,9. Dat betekent dat er meer PFAS in de grond mag zitten wanneer je het gaat verplaatsen vanwege een bouwproject. Een hogere norm, betekent dat meer projecten aan de norm voldoen. En dat is positief nieuws voor de gemeente Breda. De gemeente wil namelijk duizenden woningen bouwen komend jaar. En door de verruiming van de norm, kunnen stilliggende projecten weer opgepakt worden. 

"We voelden veel urgentie omdat de zo broodnodige bouw van onder meer woningen dreigde te stagneren", laat wethouder Paul de Beer weten. "Daarom hebben we in Breda samen met de Omgevingsdienst Midden en West Brabant op 1 oktober een conferentie georganiseerd voor bouwers, adviseurs en lokale en regionale overheden over de PFAS problematiek, Daar hebben we afspraken gemaakt om een breed onderzoek naar de PFAS waarden in de Brabantse bodem te doen. Dat onderzoek is nu de onderbouwing voor deze nieuwe norm. Top dat ook de minister op deze lijn zit met een aangepaste norm"

Wat is PFAS
PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. PFAS zit in veel producten en door uitstoot zitten deze stoffen in onder andere in de bodem, in bagger en in het oppervlaktewater. Het zijn stoffen die niet of nauwelijks afbreken en ze kunnen schadelijk zijn. Het ministerie heeft eerder dit jaar, nadat het eerste onderzoek was afgerond, met spoed een tijdelijke norm vastgesteld. Die was gebaseerd op de waarnemingsnorm: als je kunt vaststellen dat het in de bodem zit, dan is het al te veel. Deze norm was zo laag dat er bijna geen grondverzet meer kon plaatsvinden. Met de aangepaste norm mag dat weer wel, ook als er een klein beetje PFAS zit.