Afbeelding
Foto: Staatsbosbeheer

Breda en Noord-Brabant investeren 1,5 miljoen in natuur

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - De gemeente Breda en provincie Noord-Brabant gaan fors investeren in de natuur rondom Breda. Hiervoor ontvangt de stad een financiële compensatie van 1,4 miljoen euro van de provincie. 

Breda en de provincie zijn overeengekomen dat de landgoederenzone Haagse Beemden wordt omgezet naar natuur. Hiervoor ontvangt Breda een financiële compensatie van de provincie van 1,5 miljoen euro. Dit bedrag wordt ingezet voor andere natuurprojecten. Op deze manier heeft Breda de belofte om binnen 4 jaar 144 hectare natuur te realiseren waargemaakt.

"Vier jaar geleden heeft Breda samen met het Groen Ontwikkelfonds Brabant en de andere B5-gemeente een bod bij de provincie Noord-Brabant neergelegd. Voor Breda was dat 144 hectare nieuwe natuur in Breda om de stad groener en duurzamer te krijgen", laat wethouder Paul de Beer weten. "Ambitieus, maar we gaan dat nu gewoon realiseren! Breda, stad in een groen park wordt steeds concreter. Door de afspraken met provincie over de landgoederenzone kan Breda een forse impuls geven aan de natuur. Zo kunnen we het weidevogelgebied in de Lage Vuchtpolder versterken en de natuur rond het natura2000 gebied in Ulvenhout".

Projecten

In de landgoederenzone Haagse Beemden komt ook een aantal recreatieve paden. Naast investering in natuurontwikkeling kunnen zo ook meer mensen van dit prachtige stadspark genieten. Verspreid over Breda wordt er op diverse plekken geïnvesteerd in de aankoop en inrichting van natuurgebieden. Het gaat om percelen in de Lage Vuchtpolder, Chaamse Beek, Landgoederenzone Haagse Beemden, Weerijs-Zuid en bij de Gilzerwouwerbeek. Ook kunnen nieuwe faunapassages worden aangelegd. Door de financiële ondersteuning van Groen Ontwikkelfonds is het mogelijk om dubbele stappen te zetten. Minimaal elke euro die de gemeente Breda investeert wordt verdubbeld vanuit het fonds.