Afbeelding
Foto: Jan Driessen

Update: Sumo Oriental aan Nieuwe Ginnekenstraat blijft voorlopig open

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - De orientalvestiging van Sumo aan de Nieuwe Ginnekenstraat blijft voorlopig wel open. Dat laat woordvoerder van Sumo, Jan Driessen donderdag weten. Het grote sushirestaurant Sumo op de Grote Markt sluit de deuren. Daardoor staat zestig man personeel op korte termijn op straat.

Het Japanse sushirestaurant Sumo Oriental aan de Nieuwe Ginnekenstraat blijft voorlopig wel gewoon open. "Voor dit restaurant is door de gemeente nog geen voornemen tot ontnemen van de afgegeven vergunning getoond. Dus die procedure loopt nog door", laat Jan Driessen weten. De vraag of dit restaurant open zou blijven speelde bij veel mensen, nadat werd aangekondigd dat Sumo aan de Grote Markt haar deuren sluit. Daardoor komt zestig man personeel op straat te staan.

Sluiting

"De burgemeester van Breda heeft helaas het voornemen geuit om van SUMO-restaurant Breda - prominent gelegen aan de Grote Markt - de vergunning in te trekken", laat woordvoerder van Sumo, Jan Driessen weten. "Daardoor staan per direct 60 medewerkers op straat." De sluiting van de zaak heeft te maken met een fraudezaak waarin Sumo zou zijn verwikkeld. Hierbij zou voor miljoenen aan fraude zijn gepleegd. De strafzaak loopt nog. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Driessen heeft maandagavond namens Sumo een brief naar de gemeenteraad, burgemeester en media gestuurd. "Inmiddels ruim vijf jaar geleden deed de FIOD invallen in verschillende SUMO-restaurants en stelde vast dat er legaal verkregen inkomsten werden afgeroomd (zo'n 10%). Dat geld is indertijd gebruikt om medewerkers in contanten (en dus zwart) bij te kunnen betalen", legt Driessen uit. "Dat was een grote fout, die overtreding is door de toenmalige eigenaren van de SUMO-restaurants ruiterlijk erkend en die (directe en indirecte) schade voor de schatkist is ruimschoots hersteld en volledig terugbetaald." Voor de belastingdienst is daarmee deze zaak afgesloten. De strafzaak loopt nog. "De opgeloste problemen met de FIOD uit het verleden, zijn helaas onvoldoende gebleken voor de burgemeester van Breda om af te zien van zijn voornemen." 

Inmiddels heeft SUMO in Breda sinds anderhalf jaar nieuwe eigenaren. De restaurants staan de afgelopen vijf jaar onder verscherpt toezicht van de fiscus en er hebben zich in de afgelopen jaren geen incidenten meer voorgedaan. Daarom kan Driessen niet begrijpen dat het restaurant dicht moet. "Het is onbegrijpelijk dat het Sumo restaurant in Breda geen tweede kans wordt gegund."