Sneller boete voor foutparkeerder: Breda gaat scanauto's inzetten | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Gemeente Breda

Sneller boete voor foutparkeerder: Breda gaat scanauto's inzetten

BREDA - De gemeente Breda gaan twee scanauto's inzetten om het gereguleerd parkeren in de wijken te controleren. Vanaf 20 januari gaan de auto's de wijken in. Met de scanauto kan snel worden gecontroleerd of een auto de juiste parkeervergunning heeft en of er genoeg is betaald voor het parkeren. Ter vergelijking: een handhaver op straat scant zo'n 65 auto's per uur. Een scanauto scant er in dezelfde tijd zo'n 1200.


Parkeer jij jouw auto wel eens op een plek waar je er eigenlijk een vergunning voor moet hebben? Of neem je wel eens het risico om je auto ergens te parkeren waar je moet betalen, maar je parkeerapp niet aan te zetten? Dan moet je er rekening mee houden dat je vanaf 20 januari vaker een boete thuis zal ontvangen. Met de inzet van twee scanauto's kan de gemeente Breda namelijk sneller gaan controleren, waardoor de kans op een boete een stuk groter wordt.

Hoe werkt het?

Dagelijks rijden twee scanauto's door de wijken waar gereguleerd parkeren geldt; de camera's op de scanauto maken foto's van alle geparkeerde auto's. Op de foto's is de auto, het kenteken en de omgeving rond de auto te zien. Aan de hand van de beelden wordt automatisch gecontroleerd of er zogenaamd parkeerrecht is. Parkeerrecht wil zeggen dat er een geldige parkeervergunning voor dat kenteken is of dat er voldoende is betaald voor het parkeren. Is dat niet het geval? Dan controleert een handhaver de beelden handmatig én gaat hij in de straat bij de auto ter plaatse kijken. Als er dan inderdaad sprake is van een overtreding, dan ontvangt de eigenaar binnen twee weken zijn parkeerboete per post.

De scanauto scheelt voor de controleurs veel tijd, omdat de scanauto de geparkeerde auto's die mogelijk in overtreding zijn er meteen uit filtert. De handhavers hoeven dus niet ter plaatse alle auto's te controleren, maar kunnen veel gerichter te werk gaan. "Dit zorgt ervoor dat iedereen de regels nakomt die gelden voor parkeren in gereguleerd parkeergebied. Zo levert de inzet van de scanauto ook een bijdrage aan een leefbare en bereikbare wijk", laat de gemeente Breda weten in een persbericht.

Uiteraard kun je nog steeds 'gewoon' een parkeervergunning aanvragen voor bezoek, en is laden en lossen nog steeds toegestaan. Wil je meer weten over het parkeerbeleid in de gemeente Breda? Ga dan naar de website.