Foto: Gemeente Breda
Uitgelicht

Scanauto's gaan de wijken in: kans op een boete voortaan stuk groter

BREDA - Het verschil is enorm: waar een normale handhaver tot voor kort in een uur zo'n 65 geparkeerde auto's kon controleren, controleert een scanauto er in dezelfde tijd zo'n 1200. Vanaf vandaag gaan de scanauto's door de wijken rijden, en dat betekent dat de kans op een boete een stuk groter wordt.


Vanaf vandaag rijden dagelijks twee scanauto's door de wijken waar gereguleerd parkeren geldt. Die scanauto's maken foto's van alle auto's, waarop de kentekens en de omgeving te zien Aan de hand van de beelden wordt automatisch gecontroleerd of er zogenaamd 'parkeerrecht' is. Parkeerrecht wil zeggen dat er een geldige parkeervergunning voor dat kenteken is óf dat er voldoende is betaald voor het parkeren. Is dat niet het geval? Dan controleert een handhaver de beelden handmatig en gaat hij in de straat bij de auto ter plaatse kijken. Als er dan inderdaad sprake is van een overtreding, dan ontvangt de eigenaar binnen twee weken zijn parkeerboete per post.

De scanauto scheelt voor de controleurs veel tijd, omdat de scanauto de geparkeerde auto's die mogelijk in overtreding zijn er meteen uit filtert. De handhavers hoeven dus niet ter plaatse alle auto's te controleren, maar kunnen veel gerichter te werk gaan. "Dit zorgt ervoor dat iedereen de regels nakomt die gelden voor parkeren in gereguleerd parkeergebied. Zo levert de inzet van de scanauto ook een bijdrage aan een leefbare en bereikbare wijk", laat de gemeente Breda weten.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief