Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Breda maakt zich op voor derde onderwijsstaking, maar niet alle scholen doen mee

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari sluiten opnieuw veel Bredase scholen de deuren. Dan vindt namelijk de derde onderwijsstaking in korte tijd plaats. Die staking is uitgeroepen door de vakbonden, en al zo'n drieduizend scholen sloten zich erbij aan. Zo ook twintig Bredase scholen. Maar dat wil niet zeggen dat die dagen álle scholen in de gemeente dicht zijn. Zo kiezen Markant Onderwijs en Stichting Vrije School Breda er bewust voor om hun acht scholen open te houden.

De boodschap van de Aob (De Algemene Onderwijsbond) is duidelijk: er is een onderwijscrisis en die moet snel worden opgelost. "In 2020 hebben 55 duizend leerlingen in het primair onderwijs geen leraar voor de klas en dit aantal loopt –als we niets doen- op naar bijna 240 duizend leerlingen in 2028. Het lerarentekort raakt scholen voor speciaal onderwijs nog harder. Juist het onderwijs aan een kwetsbare groep leerlingen is op losse schroeven komen te staan door het oplopende lerarentekort. Ook middelbare scholen kampen met tekorten bij de exacte vakken, klassieke talen, Duits en Nederlands. Het voortgezet onderwijs krijgt steeds meer last van het tekort", schrijft de Aob op haar website. 

De motivatie bij scholen om mee te doen, is dan ook groot. Al zo'n drieduizend Nederlandse scholen meldden zich aan, en dat aantal zal waarschijnlijk nog flink oplopen. In Breda hebben zo'n twintig scholen zich al aangemeld, waaronder De Burchtgaarde, Sinte Maerte, St Joseph, Weilust en nog vele anderen. Maar dat wil niet zeggen dat alle scholen zich bij de staking aansluiten. Markant Onderwijs en Stichting Vrije School Breda kiezen er bewust voor om open te blijven.

Positief

"Binnen onze scholen hebben de teams hier uitvoerig over gediscussieerd en de overgrote meerderheid heeft besloten om niet te gaan staken", laat een woordvoerder weten. Niet omdat ze het niet eens zijn met de argumenten van de Aob, maar omdat ze de staking op een ongelukkig moment vinden komen. " Er is een CAO afgesloten en men wil vooral naar buiten brengen dat onderwijs een fantastisch beroep is. De scholen willen laten zien dat werken in het onderwijs leuk is en de school positief naar buiten brengen. Wij voeren dus op een andere manier actie en blijven weg van de negatieve berichten over het onderwijs."

In plaats van de scholen te sluiten, nodigen de scholen scholieren juist uit om een kijkje te komen nemen. "Wij hebben de ambitie om het beste onderwijs in de wijk of dorp te bieden en stellen onze scholen graag open voor de onderwijsassistenten en leerkrachten van morgen. We nodigen daarvoor specifiek de mavo 4-, havo 4 en 5-, vwo 5 en 6-scholieren uit om een kijkje te nemen in ons innovatieve onderwijssysteem." De scholieren zullen warm worden ontvangen en een inkijkje krijgen in het beroep van leraar. "Wie weet worden zij wel onze collega's van de toekomst? Op die manier kunnen en willen wij op een positieve manier bijdragen aan het beeld van het onderwijs." Scholieren die zich aan willen melden, kunnen dat doen via positief@markantonderwijs.nl.

De actie wil overigens niet zeggen dat álle klassen van de scholen van Markant Onderwijs en Vrije School Breda donderdag en vrijdag gewoon naar school kunnen. Leraren van de scholen die wél willen staken, blijven daar recht op hebben. Het kan dus zijn dat enkele klassen wél, en sommige niet naar school kunnen tijdens de actiedagen.