Uitgelicht

Streep door centrale eindexamens: 'De kans dat ik zak is nu heel klein'

BREDA - De centrale eindexamens van het voortgezet onderwijs gaan dit jaar niet door. Dat heeft minister Slob vandaag in een persconferentie bekend gemaakt. De eindcijfers van de eindexamenleerlingen zal bepaald worden door de uitslag van de schoolexamens. Voor sommige leerlingen is dat vervelend, wat zij wilden hun cijfers opkrikken met het centraal eindexamen. Maar voor veel anderen is het fijn. Zoals de Bredase Ebony. "Ik had deze periode niet veel motivatie. Nu heb ik extra tijd gekregen voor mijn schoolexamens en weet ik dat de kans dat ik zak erg klein is."


Het nieuws levert een rare situatie op voor veel Bredase leerlingen. Zij zitten namelijk midden in de toetsweek. Vorige week werd namelijk bekend gemaakt dat de schoolexamens wél door konden gaan. Scholen moesten daar zelf invulling aan geven. En dat betekent dat op scholen zoals het Newman College en het Mencia eindexamenleerlingen deze week 'gewoon' hun toetsweek aan het maken zijn. 

Ook op de Nassau zouden de SE-weken deze week beginnen. Maar die zijn na het nieuws van minister Slob uitgesteld. Want scholen hebben nu ineens tot begin juni om alle schoolexamens af te nemen. Die schoolexamens zullen dan de eindcijfers bepalen waarmee de leerlingen hun diploma halen. En daar is de Bredase Ebony best blij mee. Zij zit in de zesde van het vwo op de Nassau in Breda. "Ik had deze periode niet zoveel motivatie om te leren", legt ze uit. "Door deze beslissing worden mijn schoolexamens nu afgenomen na de meivakantie, en heb ik dus extra tijd om ervoor te leren." En aangezien ze er goed voor staat, is de kans dat ze dit jaar zal zakken ineens erg klein. "Bovendien hoef ik nu ook geen centraal eindexamen wiskunde te maken. Daar vreesde ik toch wel een beetje voor."

Hoe de schoolexamens er voor Ebony straks precies uit gaan zien, weet ze nog niet. De twee mondelingen die ze nog moet doen, zullen online worden gedaan. Maar voor de zes schoolexamens moet ze misschien wel nog naar school. "Daarover wordt nog overlegd."

Bonden

De centrale eindexamens zouden op 7 mei beginnen. Gisteren deden de grote onderwijsbonden en de Voortgezet Onderwijs Raad al een dringende oproep aan het kabinet om de eindexamens te schrappen. Scholen hebben nu tot begin juni om alle schoolexamens af te nemen. Minister Slob verzekert de leerlingen ervan dat zij ondanks het afgelasten van de centrale examens wél een geldig diploma zullen ontvangen. 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief