Afbeelding

Bredanaars fors beboet voor appen of bellen op de fiets

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - In Breda zijn in de eerste zeven maanden van het verbod op bellen en appen op de fiets relatief veel inwoners op de bon geslingerd. Na Groningen, Goes en Delft werden er in Breda het meeste boetes per 10.000 inwoners uitgeschreven. In totaal werden er landelijk 24.000 boetes uitgeschreven in de eerste zeven maanden van het verbod. Dat blijkt uit cijfers van CJIB. 

Sinds 1 juli 2019 is het niet meer toegestaan om op de fiets een telefoon vast te houden. Tijdens de eerste zeven maanden (juli t/m januari 2020) dat dit verbod van kracht was, werden er in heel Nederland ruim 24.000 boetes uitgedeeld voor overtredingen. Dat blijkt uit een onderzoek van Beslist op basis van de cijfers van het CJIB. Een relatief groot deel daarvan werd uitgeschreven in Breda. Het gaat in totaal in die eerste zeven maanden om 850 bekeuringen. Bellen of appen op de fiets kost je 95 euro.

In totaal schrijft de Brabantse politie gemiddeld 1630 bekeuringen uit aan fietsers per maand. Het grootste deel daarvan is voor fietsen zonder verlichting.

Fors minder fietsdiefstallen in Brabant

In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen landelijk met bijna 40 procent gedaald. Wel bestaan er grote verschillen tussen provincies. Zo is de daling in Friesland ruim 54 procent, terwijl Noord-Holland te maken heeft van een daling van 'slechts' 23 procent.  De provincie Noord-Brabant kent een bovengemiddelde daling van 49 procent.