Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Rechtbank Zeeland-West-Brabant gaat weer zaken behandelen met fysiek aanwezige partijen

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - De rechtbanklocaties in Breda en Middelburg gaan vanaf 11 mei gefaseerd weer zaken behandelen waarbij partijen fysiek aanwezig moeten zijn. Verschillende aanpassingen in de gerechtsgebouwen, zoals plexiglas en looproutes, maken dit mogelijk.

"Dit geldt uiteraard indien partijen RIVM-klachtenvrij zijn en niet behoren tot een risicogroep. De zittingen waarbij lijfelijke aanwezigheid niet nodig is, worden nog zoveel mogelijk schriftelijk, via beeldverbindingen of telehoren afgedaan", schrijft Rechtbank Zeeland-West-Brabant in een persbericht. De rechtbank hanteert de anderhalvemeternorm in zowel de zittingzalen als het openbaar gebied en de kantoorverdiepingen. "Om hieraan te kunnen voldoen is op alle verdiepingen eenrichtingsverkeer ingevoerd. De looprichting wordt in het openbaar gebied duidelijk gemaakt door verschillende markeringen. Daarnaast zijn de zitplekken in de wachtruimtes verplaatst of verwijderd. In de zittingzalen is plexiglas geplaatst tussen de plekken waar de rechters en griffier zitten, evenals op de plekken waar partijen zitten."

Uitbreiding zaken
Het aantal zittingen met fysieke aanwezigheid van partijen door de rechtbank Zeeland-West-Brabant wordt de komende tijd uitgebreid en het is de bedoeling uiteindelijk het normale zittingsrooster zoveel als mogelijk weer op te pakken. "Deze terugkeer wordt op een verantwoorde manier opgebouwd. Immers, de gezondheid van medewerkers, rechtzoekenden en procespartijen staat voor de rechtbank voorop. Vooralsnog lijken er voldoende grote zittingzalen in Breda en Middelburg aanwezig om het zittingswerk tijdens reguliere kantoortijden op te vangen. Wel houdt de rechtbank de optie open om avondzittingen te houden, voor het geval het nodig is de zittingen - en dus de aanwezige mensen in het gerechtsgebouw- te spreiden."

Publiek
Om de anderhalve meter afstand voldoende te kunnen bewaren, is er nog geen publiek welkom in de gerechtsgebouwen van Breda en Middelburg. Wel worden er bij openbare zittingen journalisten toegelaten om de openbaarheid van de rechtspraak te waarborgen.