Foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

Amphia gaat groot onderzoek doen bij NAC: 'Ideale plek om besmettingen in kaart te brengen'

BREDA - Er gaat een groot onderzoek uitgevoerd worden bij NAC, RKC Waalwijk en Willem II naar coronabesmettingen. Dat hebben microbioloog van het Amphia Jan Kluytmans en NAC Clubarts Peter Joosten gisteren bekend gemaakt in Op1. "Professionele voetbalclubs zijn de ideale locatie om coronabesmettingen in kaart te brengen", legde Joosten uit.


Voetbalclubs als NAC zijn professionele organisaties die ideaal zijn om onderzoek te doen naar besmettingen. Dat stelt clubarts Peter Joosten. "Topsporters zoals de voetballers van NAC zijn heel erg goed te meten", legt hij uit. "We weten heel goed wat de spelers doen en zij houden zich goed aan de regels. Daardoor kunnen we er heel goed onderzoeken wat er gebeurd. Het is dus een soort proeftuin voor de hele samenleving."

De onderzoekers gaan controleren of intensief trainen en samen sport leidt tot meer besmettingen. Want komende tijd zal er bij de trainingen meer contact komen tussen de spelers. En het is juist dat contact waarover onderzoekers zich veel zorgen maken. "Wij gaan kijken of dat contact tussen de spelers verantwoord is, en of besmettingen door dat contact sneller worden overgedragen", legt Kluytmans uit.

Met het onderzoek hoopt het Amphia meer duidelijkheid te krijgen over wat er gebeurt wanneer een voetballer met een infectie samen sport met anderen. "Besmet hij dan andere spelers? Er als er twee spelers besmet zijn, hebben zij dat dan van elkaar? Of blijkt dan uit onderzoek dat ze het beiden buiten het veld hebben opgelopen? Dat is waardevolle informatie", stelt Kluytmans.

De resultaten van het onderzoek moeten bijdragen aan het 'dashboard' waar minister de Jonge tijdens de persconferentie over sprak. Daar wordt alle kennis over de ontwikkeling van het virus verzameld. In het ideale scenario zou het onderzoek aan kunnen tonen dat samen sporten niet leidt tot overdracht van het virus. In dat geval zou dat een waardevolle constatering zijn die toepasbaar is op de hele maatschappij.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief