Foto: CreativeCommons

Al 2365 handtekeningen voor petitie voor behoud van het Ulvenhoutse Bos

BREDA - De petitie voor behoud van de beschermde status van het Ulvenhoutse Bos, is inmiddels 2365 keer getekend. De respondenten verzoeken het nieuwe provinciaal bestuur om 'het prachtige Ulvenhoutse Bos' te blijven beschermen.


De beschermde status van het Ulvenhoutse Bos staat op losse schroeven. Er wordt door het kabinet namelijk onderzoek gedaan naar de mogelijkheden tot het aanpassen van de status van beschermde natuur in Nederland, en het Brabantse Provinciebestuur heeft onlangs het kabinet gevraagd naar de voortgang van dit onderzoek. En de gevolgen van de resultaten van dat onderzoek zouden groot kunnen zijn voor de biodiversiteit van de regio Breda, stellen de Bredase fractie van GroenLinks. Aanpassingen in de beschermde status zouden grote gevolgen hebben voor het natuurgebied. Daarom zijn zij samen met de provinciale fractie en Water Natuurlijk Brabantse Delta een petitie gestart.

"We moeten geen natuurgebieden aanpassen maar juist beter beschermen. Het toont daarmee aan dat de nieuwe provinciale coalitie geen oplossingen heeft voor het daadwerkelijk oplossen van de stikstofcrisis", aldus Tom Ludwig, statenlid GroenLinks. "'Het valt niet meer uit te leggen, dat je de status van een beschermd natuurgebied maar even aanpast, omdat het jou beter uitkomt", stelt Hilrieke Nauta, fractielid GroenLinks Breda, die de situatie ook aankaartte bij het Bredase college van burgemeester en wethouders. "Het aanpassen van de status van een beschermd natuurgebied brengt de biodiversiteit, die al zwak is, verder in gevaar."

Daarom zijn de drie afdelingen samen met een petitie gekomen om het nieuwe provinciaal bestuur op te roepen het Ulvenhoutse Bos te blijven beschermen. "Het is een waterrijk gebied dat door gemeente, provincie, Staatsbosbeheer en waterschap wordt gekoesterd en samen tot een gezond gebied is omgevormd. En dan mogelijk weghalen? Heel kwalijk! Eén woord voor: onfatsoenlijk!”, zegt Wieke Bonthuis, fractievoorzitter Water Natuurlijk, in hun noodkreet. "In dit prachtige bos recreëren dagelijks honderden inwoners van Breda om te genieten van hele bijzondere planten en dieren. Het ligt pal naast het Markdal en bij de Chaamse beek en maakt onderdeel uit van de groene linten door Breda en van het Natuurnetwerk Brabant; onze ‘groene longen’."

Fractievoorzitter Water Natuurlijk Wieke Bonthuis: “In dit prachtige bos recreëren dagelijks honderden inwoners van Breda om te genieten van hele bijzondere planten en dieren. Het ligt pal naast het Markdal en bij de Chaamse beek en maakt onderdeel uit van de groene linten door Breda en van het Natuurnetwerk Brabant; onze ‘groene longen’. Het is een waterrijk gebied dat door gemeente, provincie, Staatsbosbeheer en waterschap wordt gekoesterd en samen tot een gezond gebied is omgevormd. En dan mogelijk weghalen? Heel kwalijk! Eén woord voor: onfatsoenlijk!”

De petitie is te ondertekenen via: https://petities.nl/petitions/behoud-de-beschermde-status-van-het-ulvenhoutse-bos?locale=nl

FOTOSERIES 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief