Afbeelding

Tijdelijke daklozenopvang in gymzaal Jan Nieuwenhuyzenstraat sluit 1 juli de deuren

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De Gemeente Breda heeft besloten om de tijdelijke nachtopvang aan de Jan Nieuwenhuyzenstraat per 1 juli te sluiten.  De tijdelijke opvang werd geopend omdat dit een eis was van de overheid. Gemeentes moesten tijdens de coronacrisis extra opvangplekken regelen.

De extra opvangplek die gecreeërd was in de gymzaal aan de Jan Nieuwenhuyzenstraat was vooral bedoeld voor mensen voor wie normaal géén opvang is: zogenaamde niet-rechthebbenden. Dat zijn bijvoorbeeld mensen uit Midden- en Oost-Europa. De overheid verplichtte gemeenten om ook voor dergelijke niet-rechthebbenden opvang te regelen. In de nieuwste richtlijn van de overheid staat dat gemeenten vanaf 1 juni niet meer verplicht zijn deze opvang aan te bieden, en tot 1 juli de tijd hebben om deze opvang af te bouwen. Gemeente Breda volgt deze richtlijn op en sluit dus uiterlijk 1 juli de nachtopvang aan de Jan Nieuwenhuyzenstraat. 

De gemeente Breda gaat de komende maand gebruiken om de mensen die nu gebruik maken van de tijdelijke nachtopvang te informeren en ze verder te helpen. Dak- en thuislozen die wel recht hebben op opvang kunnen terecht bij de doorstroomvoorziening aan de Slingerweg.