Mensen gaan toch een drankje doen in de binnenstad.
Mensen gaan toch een drankje doen in de binnenstad. Foto: PERRYROOVERSFOTOGRAFIE

Bredase horeca stuurt brandbrief want geduld is op: '1,5 meter is niet na te leven'

Door: Hanneke Marcelis Economie

BREDA - De KHN afdeling Breda heeft een brandbrief gestuurd aan Premier Rutte. De Bredase horeca pleit ervoor dat de huidige regels van maximaal 30 mensen in een restaurant en 1,5 meter afstand tussen tafels buiten moeten worden losgelaten. Smart distancing is volgens de horeca de oplossing. Daarbij houden gasten zelf de afstand die zij verstandig achten. Ook pleit de KHN Breda voor het loslaten van 30 gasten nu en 100 gasten per 1 juli. Die aantallen zijn niet logisch, omdat de zaken enorm verschillen van grootte.

De regels rondom social distancing moeten worden afgeschaft. Daarvoor pleit de KHN Breda. Bij social distancing bepaalt de overheid dat we allemaal 1,5 meter uit elkaar moeten blijven. Maar uit een enquête van de Bredase horeca blijkt dat gasten zich daar maar in 7 procent van de gevallen aan houden. 

"Nu dat we 12 weken verder zijn zie je dat mensen niet meer overal en strikt altijd die 1,5 meter naleven. Ze zijn van nature over gegaan naar smart distancing. Je ziet dat mensen dat doen met gezond verstand en met een grote dosis eigen verantwoordelijkheid,’’ zegt Johan de Vos van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Hij pleit ervoor in een brandbrief aan het kabinet om per 19 juni social distancing te stoppen, en door te gaan met smart distancing. Dat is ook nodig om faillissementen te voorkomen, stelt de KHN. De 1,5 meter zet de horeca voor een onmogelijke keuze zet; doorgaan met verlies omdat gasten wegblijven door de regels of de zaak noodgedwongen sluiten. "Steeds meer cafés komen voor die keuze te staan."

Aantal gasten binnen

Ook pleit de KHN voor het loslaten van het aantal mensen van 30 gasten nu en 100 gasten per 1 juli. ‘’Persoonlijk zou ik het niet snappen om vast te blijven houden aan 30 of 100 gasten als daar feitelijk geen aanleiding voor is. Kijk maar naar andere gebouwen waar vele honderden mensen tegelijk aanwezig zijn middels smart distancing. Je zult nu ook de stap moeten durven maken om dan te kijken naar de grote van horecazaken. Een logische opbouw hierin zou kunnen zijn, op 19 juni naar 50% van je capaciteit binnen en dan vervolg stappen inbouwen als het goed blijft gaan’’ zegt de Vos. 

De Vos benadrukt dat hij niet pleit voor het loslaten van alle regels. "We willen zeker niet ineens afstappen van alle regels per 19 juni. We willen nog steeds de ruime opstelling van de terrassen waarborgen en de hygiëneregels naleven", zegt de Vos. "Maar we zijn nu toe aan het moment dat we mensen op hun eigen verantwoording willen wijzen en wij zien dat heel veel mensen al hun eigen verantwoordelijkheid nemen in de horeca.” 

Financieel

Financieel is de huidige situatie een drama voor de horeca. Wat de nachthoreca al maanden voelt, begint nu ook bij de cafés. ‘’Het is financieel en praktisch niet meer te doen op deze manier. Het is door de regelgeving van 30 personen in een zaak, zittend op 1,5 meter, onmogelijk geworden om een gezonde exploitatie te draaien,’’ zegt de Vos. 

"Als we nog leuke kroegjes en cafés over willen houden in Breda is het zaak nu ook snel te durven handelen, zodat wellicht een kaalslag voorkomen kan worden’’ Dit voorstel geniet steun uit het hele land. Onder meer de horeca in Eindhoven, Den Bosch, Alkmaar en Tilburg hebben zich al uitgesproken vóór dit initiatief vanuit Breda. Wij verwachten dan ook dat er nog veel andere steden zullen volgen de komen uren en dagen."