Bavelse Karin heeft 24 uur gerold voor onderzoek naar spierziektes | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Wethouder Miriam Haagh gaf het startschot voor de bijzondere actie.
Wethouder Miriam Haagh gaf het startschot voor de bijzondere actie. (Foto: Twitter Miriam Haagh)

Bavelse Karin heeft 24 uur gerold voor onderzoek naar spierziektes

BAVEL - Karin de Leeuw is gisteren om 10.00 uur van start gegaan met haar actie om geld op te halen voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Wethouder Miriam Haagh gaf het startschot af. Karin heeft maar liefst 24 uur gerold door Bavel. Ze hoopte in 24 uur zo'n 140 kilometer af te leggen. "Ik collecteer samen met mijn man heel actief, maar wilde meer doen om geld op te halen voor onderzoek naar spierziektes. Door corona ben je beperkt in wat je kan doen natuurlijk, dus toen bedacht ik dit."


Karin de Leeuw is voor veel inwoners van Bavel bekend, want ieder jaar komt ze tijdens de collecteweek van het Prinses Beatrix Spierfonds langs de deuren om geld in te zamelen voor onderzoek naar spierziektes. Ook haar man collecteert fanatiek mee. Zelf heeft hij de progressieve spierziekte HMSN.

Spierziekte

"Ik kom in actie voor alle mensen met een spierziekte, en daarbij natuurlijk vooral ook voor mijn eigen man Rien", legt Karin uit. "Rien heeft HMSN. Dat is een licht progressieve ziekte. Ik zie daarbij ieder jaar hoe zijn levensstandaard steeds iets lager wordt." Nieuwe medicijnen en ontwikkelingen in de medische wereld kunnen hem enorm helpen. "Al zorgt zo'n medicijn er maar voor dat het even een jaartje stabiel blijft. Dat is al enorm fijn."

"Ik zie elk jaar weer dat er ontwikkelingen en ontdekkingen zijn rondom spierziektes. Door deze ontwikkelingen worden er mogelijk medicijnen gevonden die de spierziekte dragelijker kunnen maken en misschien ooit stoppen. Daarom is het belangrijk om de wetenschappelijke onderzoeken te ondersteunen", legt Karin uit. En daar is geld voor nodig. Daarom collecteert Karin actief. En houdt ze nu een zelf bedachte actie waarbij ze maar liefst 24 uur gaat rollen in haar rolstoel.

Mogelijkheden

Karin heeft zichzelf voor een flinke uitdaging gesteld door 24 uur te gaan rollen in haar rolstoel. "Zelf ben ik gehandicapt en zit ik in een rolstoel. Het was dus belangrijk voor me om iets te verzinnen wat ik ook echt zelf kan doen én waarbij de coronaregels goed nageleefd kunnen worden. Dat is deze actie."

140 kilometer

Karin vertrok vanaf de Anytime Fitness aan de Pastoor Doenstraat. Ze heeft een route bedacht van zo'n zeven kilometer die onder andere langs de Jan Oomenstraat, Vennekes, Nieuwe Daalakkers, Roosberg en Lange Bunder gaat. "Normaal rijd ik zo'n zeven kilometer per uur. Maar om het 24 uur vol te houden zal het wel wat langzamer gaan. Ik verwacht het rondje zo'n twintig keer te gaan doen. Dus dat is 140 kilometer." Karin hoopt dat er langs de route nog wat leuke dingen worden georganiseerd. "Dat zou natuurlijk wel heel leuk zijn. Dat probeer ik deze maand nog te regelen. Wethouder Miriam Haagh zal in ieder geval het startschot komen geven, dus daar ben ik super blij mee."

Wil jij Karin steunen? Ga naar www.spieractie.nl/actie/karin-de-leeuw