Zien: Zo werd de vliegtuigbom in Prinsenbeek tot ontploffing gebracht | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: PERRY ROOVERS

Zien: Zo werd de vliegtuigbom in Prinsenbeek tot ontploffing gebracht

BREDA - De EOD heeft vanmiddag een ongeveer 75 jaar oude vliegtuigbom laten ontploffen in de polder van Prinsenbeek. De bom werd tien dagen geleden gevonden, en kon niet verplaatst worden. Daarom werd hij op locatie gecontroleerd tot ontploffing gebracht.


De ontploffing van de bom trok veel bekijks. Op gepaste afstand stonden fotografen klaar om het tafereel vast te leggen. En ook thuis achter de computer keken veel Bredanaars mee. De gemeente verzorgde namelijk een livestream van het moment. Die viel echter in het water, omdat de stream vlak voor het het moment van ontploffing wegviel. Dit tot teleurstelling van veel mensen die klaar zaten om het moment te zien. Gelukkig zijn de beelden er nog wel, dus het moment is nog wel terug te kijken.

Voorbereiding

De 500 kilo wegende bom bezat zo'n 250 kilo springstof. Er waren dan ook uitgebreide voorbereidingen aan de ontploffing vooraf gegaan. Zo werd de bom bedekt met 1000 m3 zand (ongeveer 7 meter hoog). Ook werd de veengrond rondom de bom afgegraven en opgevuld met zand. Hierdoor ontstonden er tijdens de ontploffing alleen voelbare trillingen in de directe omgeving met een straal van maximaal 450 meter.  


 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief