Afbeelding
Foto: Mantelzorg NL

StiB ondersteunt mantelzorgers met Webinar over 'Veranderend rollenpatroon’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Zodra je mantelzorger wordt, verandert je leven. Je krijgt niet alleen met zorg- en regeltaken te maken, maar ook de relatie met degene voor wie je zorgt verandert. Om hierin te ondersteunen, organiseert StiB maandag 24 augustus om 11.00 het webinar ‘Veranderend rollenpatroon’. 

Steeds meer familieleden worden mantelzorger van hun dierbaren. Dit heeft effect op verschillende aspecten van het leven. Zo krijg je te maken met zorg- en regeltaken. Ook kan de relatie met degene die je verzorgt veranderen. Dit veranderend rollenpatroon heeft vaak verschillende oorzaken. Misschien help je de ander met douchen en aankleden, terwijl dit vroeger niet hoefde. Of wordt het geheugen van je naaste steeds slechter, waardoor jij meer moet regelen. Ook het karakter van je naaste kan langzaam maar zeker veranderen. En dat kan gevolgen hebben voor de relatie.

Dit brengt vaak emoties met zich mee. Mantelzorgers kunnen zich verdrietig of schuldig voelen, zich zorgen maken of schamen. Om deze emoties te herkennen en erkennen komt StIb met een webinar voor mantelzorgers. Tijdens het webinar komt het omgaan met het veranderend rollenpatroon aan bod. Ook wordt er gesproken over in balans blijven en mogelijkheden tot ondersteuning. 

Door de coronamaatregelen kunnen veel bijeenkomsten niet doorgaan, terwijl voor mantelzorgers het zorgen gewoon doorgaat. Door webinars te organiseren, kunnen mantelzorgers toch informatie en advies blijven ontvangen. Met goede afspraken vooraf zijn inmiddels huisbezoeken of afspraken op kantoor ook weer mogelijk. Mantelzorgers kunnen zich gratis aanmelden voor het webinar via www.stib-breda.nl/agenda.