Ook basisscholen en kinderopvang tot zeker 8 februari dicht: ‘Helaas onvermijdelijk’ | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Shutterstock

Ook basisscholen en kinderopvang tot zeker 8 februari dicht: ‘Helaas onvermijdelijk’

BREDA - De basisscholen en kinderopvanglocaties blijven nog zeker tot 8 februari dicht. Dat maakt het kabinet zondagmiddag bekend. Er zijn nog teveel zorgen over het aantal besmettingen in Nederland en de verspreiding van nieuwe varianten.


Sinds de sluiting van de scholen onderzocht het kabinet samen met het Outbreak Management Team (OMT) of het basisonderwijs en de kinderopvang eerder open konden, mogelijk vanaf 25 januari. Vandaag werd duidelijk dat dit er niet in zit. Ook deze locaties blijven nog zeker tot 8 februari dicht. Volgens het OMT lijken kinderen in dezelfde mate ontvankelijk en besmettelijk voor de Britse variant van het virus als de ‘oude’ variant. Echter is daar nog meer bevestiging voor nodig. Ook zijn er nog teveel zorgen over het aantal besmetting in Nederland en de verspreiding van nieuwe varianten.  

Arie Slob, demissionair minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs, realiseert zich dat dit voor ouders, leraren en leerlingen een klap is. “Het is helaas onvermijdelijk dat de scholen nog niet voor alle leerlingen open kunnen tijdens deze lockdown”, legt Slob uit in het persbericht. “Je kinderen helpen met school terwijl je tegelijk je werk moet doen, is ontzettend zwaar. Ook is het zeer zorgelijk dat de achterstanden bij kinderen verder zullen oplopen.” Hij kijkt daarom naar welke extra maatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld het uitbreiden van onderwijstijd. “Dit werken we de komende weken verder uit en heb kabinet wil daar meerjarig financieel aan bijdragen.” Ook Bas van ‘t Wout, demissionair staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid begrijpt dat het een teleurstellende boodschap is. “Groot respect voor alle ouders die thuiswerken combineren met de zorg voor jonge kinderen en het in goede banen leiden van thuisonderwijs, maar volledige opening van kinderopvang is op dit moment niet verantwoord gezien de huidige aantallen besmettingen.”

Noodopvang

De basisscholen en kinderopvangen blijven wel open voor noodopvang. Ook daar loopt de druk hoog op, omdat veel ouder er gebruik van maken. In het persbericht valt te lezen dat de kinderopvang het primair onderwijs wil gaan helpen en dat daar komende week concrete afspraken over worden gemaakt. Daarnaast spreek het kabinet met de sociale partners over ‘coronaverlof’ voor ouders die hun werk met de zorg voor hun kinderen moeten combineren. Het kabinet geeft aan bereid te zijn daar aan bij te dragen. Het kabinet heeft eerder ruim 208 miljoen euro beschikbaar gesteld voor inhaalprogramma’s in het primair en voortgezet onderwijs. Ruim 4000 basisscholen en bijna 600 middelbare scholen hebben daar inmiddels gebruik van gemaakt. 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief