Laatste week thuisonderwijs voor de basisschool: Scholen gaan 8 februari weer open | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Shutterstock
Uitgelicht

Laatste week thuisonderwijs voor de basisschool: Scholen gaan 8 februari weer open

BREDA - Vanaf maandag 8 februari gaan de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open. Dat heeft het kabinet zondag besloten. De Buitenschoolse Opvang blijft wel gesloten. 


Volgens het OMT is het verantwoord als de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open gaan. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten. Groepen kinderen op de bso zijn niet gelijk aan die op school, waardoor het openen van de bso tot extra contacten en mogelijk extra besmettingen zou leiden.

Minister Slob van het basis- en voortgezet onderwijs is blij met het besluit. “Het is een opluchting dat de scholen weer open kunnen. Voor ouders en leraren, maar natuurlijk vooral voor de leerlingen. Want kinderen leren het beste op school, ook in sociaal opzicht. Tegelijkertijd blijven we de situatie goed in de gaten houden, want de situatie in Nederland blijft ernstig.” 

Ook minister Koolmees van sociale zaken en werkgelegenheid reageert positief. “De kinderopvang kan gelukkig weer open. Dat betekent dat jonge kinderen weer samen met hun leeftijdsgenootjes in een veilige omgeving kunnen spelen en ontwikkelen, terwijl ouders zich met een gerust hart kunnen concentreren op hun werk. Voor veel gezinnen zal dit een opluchting zijn. De opening van het basisonderwijs en de kinderopvang gaat echter gepaard met een onveranderde verantwoordelijkheid voor ons allemaal. Werk als dat ook maar even kan thuis, beperk reisbewegingen en vermijd contactmomenten. Ook op het schoolplein en bij inloop van kinderopvanglocaties. Alleen op die manier is het verantwoord om weer open te gaan.” 

Quarantaine
Bij klachten moeten kinderen naar huis en als een kind positief is getest gaat de hele klas of groep in quarantaine. Om besmettingen snel op te sporen en om klassen minder vaak naar huis te sturen, wil minister Slob op zeer korte termijn starten met proeven om basisschooldocenten gebruik te laten maken van sneltesten. Bezien wordt hoe de kinderopvang hierbij wordt betrokken. Medewerkers van de kinderopvang kunnen op korte termijn met prioriteit getest worden. Dat was al, en blijft zo voor medewerkers in het onderwijs.


 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief