Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Frontaal brouwt uniek biertje om strijd tegen spierziekte ALS te steunen

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Wil jij binnenkort een bijzonder biertje proeven? Dan raadt Brouwerij Frontaal het nieuwe ‘The Iron Horse’ zeker aan. Van dat biertje worden alle opbrengsten namelijk gedoneerd aan Stichting ALS. Vandaag werd het bier door tien lokale brouwers samen gebrouwen bij Frontaal.

Het was vandaag een bijzondere dag voor brouwer Roel Buckers, eigenaar van Brouwerij Frontaal. Samen met zo’n tien brouwers uit de regio spendeerde hij de gehele vrijdag aan het brouwen van 3000 liter bier waarvan de opbrengst wordt gedoneerd aan Stichting ALS.

Beer Geeks
Het initiatief voor de actie is drie jaar geleden ontstaan in de Facebookgroep Beer Geeks. Dat is een groep waarin liefhebbers van bier zich verenigen om hun passie voor speciaalbier te delen. En er wordt niet alleen veel over bier gepraat: Er worden ook vriendschappen voor het leven gesloten en lief en leed gedeeld. Het kwam bij de groep dan ook hard aan toen Oscar Wagner, een van de prominente leden, is 2015 overleed aan de gevolgen van ALS. Drie jaar geleden besloot de groep daarom in actie te komen om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte. En dat deden ze, hoe kan het ook anders, door een biertje te brouwen.

Frontaal
Dit jaar wordt alweer de derde editie van de actie ‘Beer Geeks Beat ALS’ gehouden. Maar omdat één grote brouwdag met tientallen brouwers niet mogelijk was, werd deze keer besloten om op zes plekken te gaan brouwen. “Daar werden wij toen voor gevraagd”, vertelt Roel Buckens van Frontaal. “Ik vond dat een enorm mooie kans. Ik ken zelf niemand met ALS, maar ben me voor de actie wel gaan verdiepen in de ziekte. Het is enorm hard nodig dat er meer onderzoek naar kan worden gedaan. En daar is geld voor nodig. Ik vind het heel mooi dat wij op deze manier een steentje bij kunnen dragen. We grepen deze kans dus meteen aan.”

Brouwdag
Het bier dat de brouwers vandaag hebben gebrouwen is een gerstewijn van 11 procent dat de naam The Iron Horse draagt. “We hebben het bier vernoemd naar de bijnaam van de honkballer Lou Gehrig. Hij was de eerste persoon ter wereld die de diagnose ALS kreeg. Wij vonden zijn bijnaam heel toepasselijk voor ons bier, omdat het matcht met de smaak en de kracht ervan. Maar ook omdat Gehrig veel gemeen had met Oscar. Beide waren ze enorm sterk ondanks de ziekte.”

Roel verwacht dat de actie van Beer Geeks dit jaar zomaar eens een bedrag rond de 130.000 euro kan gaan opleveren. “Dat vind ik echt enorm mooi, omdat het echt een substantieel bedrag is. We hebben ook ons best gedaan om veel sponsors te zoeken, zodat de winstmarge op het bier extra hoog is. Want dan kunnen we nóg meer doneren.”

Wil jij Stichting ALS steunen? Doneren kan via deze site: https://www.alsacties.nl/campagne/beergeeksbeatals2020. Wil jij Stichting ALS steunen door The Iron Horse te kopen? Dan moet je nog even geduld hebben. Het bier wordt in de eerste week van maart gelanceerd, samen met de vijf bieren van de andere brouwlocaties in Nederland. Hou voor het kopen van The Iron Horse de website van Frontaal in de gaten.