De Bredase straten zijn uitgestorven tijdens de eerste nacht met de avondklok.
De Bredase straten zijn uitgestorven tijdens de eerste nacht met de avondklok. Foto: PERRYROOVERSFOTOGRAFIE

Spoedzitting geschorst, nog geen uitsluitsel over de avondklok

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft een rechter dinsdagochtend besloten in een zaak die Stichting Viruswaarheid heeft aangespannen tegen de avondklok. De overheid gaat tegen die uitspraak in hoger beroep, en wil via een spoedzitting voorkomen dat de avondklok vanavond niet geldt. Maar die spoedzitting is nu geschorst omdat Viruswaarheid de rechter heeft gewraakt. En blijft dus nog veel onduidelijk.

De overheid gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter van vanochtend. Dat hoger beroep staat gepland voor vrijdag. Daarom was er vanmiddag om 16.00 uur een spoedzitting waarmee de overheid wilde zorgen dat het besluit van de rechter wordt opgeschort tot het hoger beroep heeft gediend. De avondklok zou dan blijven bestaan komende avonden. Maar omdat Viruswaarheid de rechter heeft gewraakt is die zitting stil komen te liggen. Het is dus onduidelijk of de avondklok vanavond geldt.

Premier Rutte roept Nederlanders op om zich wat de uitkomst van het hoger beroep ook zal zijn, zich sowieso aan de avondklok te blijven houden. “Als de avondlok op dit moment niet op de juiste juridische basis zou berusten, dan betekent dat nog niet dat hij niet nodig is. De avondklok is geen doel maar een middel, om het virus zoveel mogelijk onder controle te houden.” 

Waarom is de avondklok nu niet geldig?

Voor het invoeren van de avondklok is gebruik gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Die wet biedt het kabinet de mogelijkheid om in zeer spoedeisende en buitengewone omstandigheden een avondklok in te stellen, zonder dat daarvoor eerst de Eerste en Tweede Kamer betrokken moeten worden. 

Deze wet mag dus alleen in spoedgevallen worden ingezet, maar omdat er ruimschoots van tevoren al gesproken is met de Tweede Kamer over de avondklok, is er volgens de rechter geen sprake van een noodsituatie. “De wet is dus ingezet terwijl er geen sprake was van een situatie waarvoor de wet is bedoeld, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak. Daarom is de inzet van deze wet om de avondklok in te stellen niet legitiem”, aldus de rechter. 

Minister Grapperhaus van Justitie heeft aan de NOS laten weten de uitspraak te bestuderen. Er is nog niet bekend wat de uitspraak gaat betekenen voor boetes die zijn opgelegd voor de overtreding van de avondklok.