Wéér een weerrecord aan diggelen: Warmste 23 februari ooit | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Wesley van der Linde

Wéér een weerrecord aan diggelen: Warmste 23 februari ooit

BREDA - Er is wéér een weerrecord gebroken. Het is vandaag namelijk de warmste 23 februari ooit gemeten. In de Bilt werd om 12.30 uur 15,8 graden gemeten waarmee het vorige record uit 1990 gebroken werd. Ondertussen is het in Breda echter al een stuk warmer, namelijk ruim 17 graden.


Het is al de derde dag op rij dat de warmterecords sneuvelen. Ook zondag en maandag werd het warmer dan ooit tevoren op die dagen. En waarschijnlijk zijn we nog niet klaar met records breken. Morgen zou het namelijk zelfs 20 graden kunnen worden in Breda. “Stel dat dit zou gebeuren dan is dit echt ongehoord”, aldus weerman Nico Koevoets. “De vroegste datum met 20,0 graden of hoger in Brabant is namelijk 9 maart! Dat zou dan bijna twee weken naar voren schuiven.” 

Dat het deze week zo warm wordt heeft alles te maken met de wind. De zuidenwind blaast namelijk hele zachte lucht helemaal vanuit Afrika naar ons land. Het gevolg van die zuidelijke wind is ook dat Saharastof naar Nederland wordt gevoerd. Dat levert bij ons prachtige rode zonsopkomsten en -ondergangen op. Tegelijkertijd zorgt de Saharastof er ook voor dat de zon vaak niet voluit schijnt. 

Reeks lentedagen
In de Bilt is het inmiddels al vier dagen op rij 15 graden of meer. Wanneer het in De Bilt meer dan 15 graden is, spreken we van een officiële lentedag. Het is in de meteorologische winter nog nooit eerder voorgekomen dat we zo’n lange reeks aan lentedagen hadden.