Afbeelding
Foto: Kristel Musters

Van Jochem (10) mag het Bredase reptielenhuis absoluut niet verdwijnen

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Breda zonder reptielenhuis de Aarde? Daar wil de 10-jarige Jochem niets van weten. De reptielenfan heeft een abonnement op de Aarde en is er het liefste iedere week te vinden. Daarom is hij een actie gestart om geld in te zamelen voor De Aarde. Hij gaat langs de deuren om sleutelhangers, oorbellen en andere spulletjes met kikkers erop te verkopen en zamelde zo al ruim 500 euro in.

De Bredase Jochem is misschien wel één van de grootste fans van Reptielenhuis de Aarde. Het liefste is er hij iedere week wel te vinden. Het is voor de 10-jarige, die een vorm van autisme heeft, één van de weinige plekken waar hij tot rust kan komen. “Ik vind het daar heel fijn”, vertelt hij zelf. 

Jochem schrok dan ook toen recentelijk het nieuws naar buiten kwam dat Reptielenhuis de Aarde het financieel lastig heeft. Dat het reptielenhuis failliet zou gaan, mag van Jochem absoluut niet gebeuren. “Jochem wilde meteen in actie komen”, vertelt zijn moeder Kristel. “We zijn toen samen na gaan denken over een manier om dat te doen. Jochem had natuurlijk ook gewoon kunnen gaan collecteren of lege flessen kunnen gaan inzamelen, maar dat wilde hij niet. Hij wilde perse dat mensen er ook iets voor terug zouden krijgen. Toen kwamen we op het idee van de spulletjes met kikkers erop. Die bestelden we online voor een klein prijsje, en kan Jochem nu verkopen voor 5 euro per stuk.”

Sindsdien gaat Jochem bijna iedere avond wel met zijn vader of moeder de wijk in om te gaan verkopen. Dat doen ze in Heusdenhout waar ze wonen én wat om de hoek is bij het Reptielenhuis. “Ik vind het heel leuk dat zoveel mensen iets kopen”, vertelt Jochem. Bovendien zijn er ook veel mensen die niets kopen, maar wél geld meegeven aan Jochem, vertelt zijn moeder. “Hij krijgt echt super leuke reacties. Eigenlijk geeft iedereen hem wel iets. En het handige is dat mensen die geen contant geld hebben, gewoon via een tikkie kunnen betalen. Zo kan iedereen die het wil iets geven.” Inmiddels haalde de jonge Bredanaar al ruim 500 euro op voor het Bredase reptielenhuis. Aanstaande zondag mag hij bij het Reptielenhuis op bezoek om het tot nu toe opgehaalde geld te overhandigen.

Het einde aan de verkoopactie van Jochem is nog niet in zicht. De 10-jarige is nog steeds erg enthousiast, en de verkoop gaat enorm goed. “Als het nodig is, bestellen we gewoon weer wat spulletje bij”, vertelt Kristel. Wil jij ook iets kopen van Jochem? Op de Facebookpagina van Kristel staat een bericht over de actie. Je kunt eronder reageren, en dan mag je je bestelling ophalen of hij wordt voor je opgestuurd.