Honderden demonstranten verzamelen zich op Chasséveld en slaan Klimaatalarm | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Perry Roovers
Uitgelicht

Honderden demonstranten verzamelen zich op Chasséveld en slaan Klimaatalarm

BREDA - In meer dan 40 plaatsen in Nederland klinkt vandaag het klimaatalarm. Op het Chasséveld in Breda is dit ook het geval. Honderden mensen stonden al vanaf 14.30 uur op het parkeerterrein en luisterden naar diverse sprekers. Om 15.00 sloegen de demonstranten op pannen en met toeters en bellen ‘klimaatalarm’.


De weersomstandigheden voor de klimaatdemonstratie waren vanmiddag niet ideaal. Om 14.00 uur toen de eerste demonstranten zich op het Chasséveld verzamelden hagelde het nog, en ook stond er een koude wind. Maar dat hield honderden Bredanaars niet tegen om (coronaproof) samen te komen en alarm te slaan. 

De demonstratie begon vanaf 14.00 uur. Om 14.30 namen diverse sprekers het woord. Eén van hen was wethouder Paul de Beer. Hij sprak de demonstranten toe over het belang van klimaat in de ontwikkeling van de stad .Om 15.00 uur vond het hoogtepunt van de demonstratie plaats. Toen maakten de honderden demonstranten met pannen, ratels, toeters, bellen, trommels en muziekinstrumenten zoveel mogelijk lawaai. En daarmee waren ze zeker niet de enigen. In 40 plaatsen in Nederland deden mensen om 15.00 uur precies hetzelfde. Zo was het klimaatalarm door heel Nederland te horen.

Timing

De demonstratie vindt bewust vlak voor de verkiezingen plaats. Met de actie willen de deelnemers het belang van het klimaat voor de huidige verkiezingen en coalitievorming onderstrepen.

De actie in Breda werd georganiseerd door een Bredase klimaatcoalitie, met als één van de bestuurders Arnold Verbakel. Hij wil verandering zien vanuit de overheid. “Minder vlees eten, vaker met de fiets, lokale producten kopen. We kunnen het nog zo goed doen met zijn allen, maar als de overheid en bedrijven niet voor mensen en het klimaat kiezen, blijft de klimaatcrisis bestaan. Daarom slaan we in heel Nederland, ook in Breda, vandaag om 15:00 uur Klimaatalarm”, zegt Verbakel. “Wij willen een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid.”


PERRYROOVERSFOTOGRAFIE