Foto: OBS De Toermalijn

Met een vrachtwagen voor de school leren scholieren over de gevaren in het verkeer

BREDA/BAVEL - Groep acht leerlingen van basisschool De Toermalijn in Bavel kregen afgelopen woensdag les over verkeersveiligheid. De kinderen kregen les van vrachtwagenchauffeur en instructeur Mark Uringa over mogelijke gevaren van grote voertuigen in het verkeer.


Om kinderen bewust te maken van de mogelijke gevaren van grote voertuigen in het verkeer verzorgen Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een speciaal lesprogramma ‘Veilig op Weg’ voor leerlingen van basisscholen. Woensdag 28 april gaf vrachtwagenchauffeur en instructeur Mark Uringa van TLN les aan de groepen 8 van OBS De Toermalijn in Bavel. De leerlingen leerden de twee vuistregels: ‘Blijf rechts en ruim achter grote voertuigen’ en ‘Houd minstens drie meter afstand’.

Zichtbaarheid

In de les leerde Mark Uringa de kinderen waar ze goed zichtbaar zijn voor de chauffeur en hoe ze het beste kunnen omgaan met grote voertuigen in het verkeer. De leerlingen stelden vragen aan Mark en klommen zelf achter het stuur van de vrachtwagen. Daar keken ze of ze hun klasgenoten, meester of juf wel of juist niet konden zien in de spiegels.

De bestuurders van vrachtwagens en andere grote voertuigen kunnen buiten niet alles zien van achter hun stuur. Deze ‘dode hoeken’ zijn gevaarlijk voor andere weggebruikers. Spiegels en camera’s maken de dode hoeken kleiner, maar lossen het probleem niet helemaal op. Daarom is voorlichting van levensbelang, juist ook voor jonge verkeersdeelnemers.

Uniek lesproject

Om kinderen bewust te maken van de mogelijke gevaren van grote voertuigen in het verkeer verzorgen Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een speciaal lesprogramma ‘Veilig op Weg’ voor leerlingen van basisscholen. ’Veilig op Weg’ is het grootste dode hoek lesprogramma in Nederland en uniek in Europa. Jaarlijks worden door TLN, VVN en alle Veilig op Weg partners, zo’n 1500 basisscholen bezocht.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief